Video

Afghaanse Eindhovenaar strijdt voor mijnvrije wereld

16 augustus 2016 om 21:18 • Aangepast 21 november 2020 om 08:18
nl
Het is een nobel streven: binnen tien jaar een wereld zonder mijnen. Voor de Eindhovense Afghaan Massoud Hassani is dit zijn doel. Met een team achter zich hoopt hij steeds meer geld binnen te halen voor de ontwikkeling van de Mine Kafon Drone. Een drone die mijnen detecteert en vernietigt.
Profielfoto van Struijs Hannelore
Geschreven door
Struijs Hannelore

Hassani studeerde in 2011 af aan Design Academy in Eindhoven en sindsdien is hij bezig met een strijd tegen mijnen. Met zijn team heeft hij met het kickstartproject Mine Kafon Drone al 140.000 euro binnengehaald. En hoe meer geld hij bij elkaar krijgt, hoe beter de drone gaat worden.
AfghanistanHassani groeide op in Kabul, de hoofdstad van Afghanistan. Hij weet dus waarvoor hij het doet: 'Op het speelveld waar ik opgroeide lagen veel mijnen. Daar raakten dagelijks kinderen door gewond.' Elke dag vallen er tien gewonden door mijnen en in bijna tachtig procent van de gevallen zijn burgers het slachtoffer. Naar schatting liggen er verspreid over heel de wereld zo’n honderd miljoen landmijnen.

Zo werkt hijDe drone vliegt eerst over het gebied voor een eerste scan. Met software en GPS brengt hij de gevaarlijke punten in kaart. Vervolgens wordt er een speciale robotarm aan de drone gehangen. Die kan de exacte locatie van de mijn detecteren. In de laatste stap wordt er een andere robotarm aan de drone gehangen, een soort grijparm. Die plaatst zogenoemde detonators. Daar zit sprinkstof in en die laat de mijn ontploffen als de drone is weggevlogen.
Het is niet het eerste project van Hassani in zijn gevecht tegen de mijnen. Drie jaar geleden ontwikkelde hij de windbal. Een bal aangedreven door wind die landmijnen tot ontploffing kan brengen.
Verenigde Naties tonen interesseZelfs de Verenigde Naties zijn geïnteresseerd in de drone. Al drie keer deed Massoud zijn verhaal aan verschillende ambassadeurs. Voor ze het toepassen, willen ze er zeker van zijn dat alles op en top werkt en dus ontwikkelt Massoud nog even door.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.