Met goud gevulde nazitrein laat hart Geldroppenaar (84) sneller kloppen

16 augustus 2016 om 16:35
nl
In een tunnelstelsel in de buurt van de Poolse stad Walbrzych staat een nazitrein vol met goud. Althans, dat vermoedt een team van 35 amateurschatzoekers. Dinsdag begint de opgraving naar de schat. Deskundigen zijn sceptisch, maar vele geïnteresseerden volgen het legendarische verhaal van de trein op de voet. Zo ook amateurhistoricus Ad Hermens uit Geldrop.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

"Ik vind het heel spannend", vertelt Hermens. Hij is al tientallen jaren bezig met de historie van de Tweede Wereldoorlog. Hij schreef ook boeken over de oorlog in Brabant. "Het is best mogelijk dat de trein wordt gevonden. Duitsers deden alles om hun gestolen waar te verstoppen."
Foto van de nazitreinHermens denkt dat hij mogelijk een foto van de bewuste nazitrein bezit. In september 1944 betrad hij als kleine jongen van twaalf jaar een verlaten Duitse Rode Kruistrein, die was gestrand in Rosmalen tijdens Market Garden. Daar vond hij een sigarenkistje van een Duitse soldaat met foto's. Op een van de foto's staat eenzelfde soort gepantserde trein als waar nu in Polen naar wordt gezocht.
Volgens de Geldroppenaar is de foto genomen in het Poolse Silezië of Wit Rusland. "Soms denk ik, misschien is dat die trein wel." Hermens heeft altijd geprobeerd de foto's terug te brengen naar de rechtmatige eigenaar, maar dat is nooit gelukt. *
ZIE OOK: Mijnen en dynamiet gevonden in brandgang tijdens werkzaamheden in Rosmalen
Slag om de armHermens heeft veel gelezen over de verstopte trein en twijfelt dan ook nauwelijks aan de waarheid van het verhaal. "Er zijn zelfs mensen die hebben gezien dat de trein de tunnel inreed. Ik zie het wel zitten." Toch houdt Hermens een slag om de arm. "Er gaan veel verhalen de ronde, zo zou er ook een verdwenen schip met goud zijn."
DeskundigenVorig jaar claimden twee amateurhistorici dat ze in Polen met een grondradar een Duitse trein vol met Joodse schatten en kunstvoorwerpen hadden gevonden. Deskundigen denken dat er inderdaad op negen meter diepte een tunnelstelsel is, maar vonden na bodemonderzoek geen sporen van een trein. De schatgravers in Polen denken over twee dagen te kunnen melden of er iets is gevonden.
Aanvullende informatie van Ad Hermens over de foto:

  • Uit nader onderzoek blijkt dat een Duitse soldaat-verpleger met zijn trein in 1944 in Silezië was. Later werd hij hier naar het Westfront overgeplaatst en strandde in september 1944 in Rosmalen. Bij de foto's die Hermens vond, zit ook een foto van de bewuste soldaat, die hij nooit heeft kunnen opsporen.
  • Op een van de foto's staat een stempel 'Reiftragerbaude' en dat is nu in het Pools Szkarska Poreba, niet ver van Walbrzych ligt ,waar nu naar de bewuste gepantserde nazitrein gezocht wordt. De foto die Ad bezit is dus kort bij het huidige zoekgebied genomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.