Hockeyers gaan onderuit in Rio tegen België: 1-3

17 augustus 2016 om 08:18
De Nederlandse hockeyers zijn dinsdagavond gestrand in de halve finales met een 1-3 nederlaag tegen België. De Belgen treffen in de finale Argentinië, dat titelhouder Duitsland onttroonde (5-2). Voor het ontgoochelde Oranje, dat zondag nog wereldkampioen Australië met 4-0 versloeg, rest niets anders dan de troostfinale op donderdag tegen Duitsland.
Profielfoto van Kamp Karin
Kamp Karin

Alleen in de beginfase was Nederland even gevaarlijk. De eerste strafcorner van Mink van der Weerden van Oranje-Zwart leverde geen treffer op. België bleek prima ingesteld op het spel van Oranje.
Oud-bondscoach Michel van den Heuvel vervulde als assistent van bondscoach Shane McLeod een belangrijke bijrol in de Belgische staf en als succesvol clubcoach kent hij de Nederlandse internationals als geen ander. Van den Heuvel verruilde deze zomer landskampioen Oranje-Zwart voor zijn vroege club Bloemendaal.
Zwakheden in verdedigingBelgië profiteerde optimaal van zwakheden in de Nederlandse verdediging. Loïck Luypaert en John-John Domen zorgden voor een Belgische voorsprong: 0-2. Dankzij Van der Weerden, die zijn tweede strafcorner benutte, ging Oranje met 1-2 de rust in.
Het gehaaste Nederland slaagde er daarna niet in om de gelijkmaker te forceren. Florent van Aubel zorgde in het vierde kwart voor de 1-3.