Supermarktketen Jumbo pakt gevaarlijke oliën in verpakkingen voedsel aan

17 augustus 2016 om 08:45 • Aangepast 21 november 2020 om 08:17
nl
Supermarktketen Jumbo, met het hoofdkantoor in Veghel, heeft eisen opgenomen in de inkoopvoorwaarden als het gaat om de vervuiling van voedsel door gevaarlijke minerale oliën in verpakkingen. Lidl gaat zelfs strenge limieten stellen aan de gevaarlijke minerale oliën MOAH en MOSH (afkortingen van koolwaterstoffen), als eerste supermarkt van Nederland. Dat meldt voedselwaakhond Foodwatch woensdag.
Profielfoto van Kamp Karin
Geschreven door
Kamp Karin

De minerale oliën zouden tot kanker en orgaanschade kunnen leiden. De vervuiling komt meestal door de oliën in de oude drukinkt van gerecyclede kartonnen verpakkingen. Onder meer door verdamping kunnen ze de inhoud van de verpakkingen aantasten.

Groot deel pasta en rijst vervuildUit onderzoek van Foodwatch bleek eerder dat een groot deel van de alledaagse voeding, zoals rijst, pasta, cornflakes en hagelslag, is vervuild met de stoffen. In totaal werden 120 alledaagse voedselproducten onderzocht op de vervuiling.  
Bijna de helft van de onderzochte producten bleek verontreinigd met  aromatische koolwaterstoffen (MOAH), 92 procent was vervuild door verzadigde koolwaterstoffen (MOSH).
'Acties tegen Albert Heijn en Aldi'Albert Heijn en Aldi hebben laten weten nog geen beleid te hebben om de minerale oliën structureel uit hun producten te weren. Sjoerd van de Wouw van Foodwatch noemt het 'erg teleurstellend' en roept de supermarkten op snel hun verantwoordelijkheid te nemen. "De achterblijvers kunnen de komende tijd acties verwachten."
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid uitte eerder haar zorgen over de vervuiling van voedsel met oliën. Ze deed een oproep aan bedrijven om hun verantwoordelijkheid te nemen en veilige producten te garanderen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.