Video

54 Nederlandse olympiërs zonder medaille weer terug op Nederlandse bodem

17 augustus 2016 om 14:13 • Aangepast 21 november 2020 om 08:17
nl
Op luchthaven Schiphol is rond twaalf uur geland met 54 Nederlandse olympiërs die zonder medaille terugkeerden uit Rio, onder wie tien Brabanders. 'Hij heeft geen medaille en dat is jammer, maar wel een fantastische prestatie geleverd.'
Profielfoto van van Kalmthout Jesse
Geschreven door
van Kalmthout Jesse

Het gaat om de handboogschutters Sjef van den Berg (Heeswijk-Dinther), Rick van der Ven (Oss) en Mitch Dielemans uit Geldrop, de judoka’s Sanne Verhagen uit Best en Roy Meyer uit Breda en de zwemmers Maarten Brzoskowski (Best), Joeri Verlinden (Eindhoven), Esmee Vermeulen (Eindhoven), Maud van der Meer (Uden) en Kyle Stolk uit Waalre.
Boze reactiesDe sporters werden dinsdagavond toegesproken en uitgezwaaid door chef de mission Maurits Hendriks. "Samen hebben we medailles gewonnen en samen blijven we ze winnen", was dinsdagavond te lezen in een tweet van TeamNL.
Dit tot woede en onbegrip van Nederlandse sportliefhebbers. "Toch worden ze teruggestuurd. Belachelijk. Samen uit, samen thuis." En: "Sorry hoor, maar dit lijkt wel een uitzettingsbeleid." De regels van NOC*NSF bepalen echter dat olympiërs zonder medaille het olympisch dorp binnen 48 uur moeten verlaten als alle wedstrijden van hun sport voorbij zijn.

TrotsHoewel deze olympiërs geen medaille in de koffer hebben, is de trots er bij vrienden en familie niet minder om. "Hij heeft het hartstikke goed gedaan", aldus Agnes van den Berg, de moeder van handboogschutter Sjef. "Hij zal verdrietig zijn geweest dat hij geen medaille heeft gewonnen, maar hij heeft een fantastische prestatie geleverd."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.