De mooiste modderpoel van Nederland ligt in Brabant, wij testten hem uit - Omroep Brabant
Video

De mooiste modderpoel van Nederland ligt in Brabant, wij testten hem uit

17 augustus 2016 om 18:11
nl
Wakker Dier reikt vandaag voor de twaalfde keer de Moddertrofee uit. Dit jaar gaat de prijs naar de familie Loeffen uit Macharen, hun varkens vertoeven in de mooiste modderpoel van Brabant.
Profielfoto van Benhdidou Laila
Geschreven door
Benhdidou Laila

De stichting die opkomt voor dieren in de vee-industrie, zet ieder jaar boeren die hun varkens een poel geven in het zonnetje. Mensen konden via de Facebookpagina van Wakker Dier stemmen op zijn of haar favoriete modderpoel.
De biologische moedervarkens van de familie Loeffen krijgen alles wat ze nodig hebben. Zo badderen ze in een lange modderpoel en kunnen ze schuilen onder een schaduwrijke bosrand. Zo kunnen de moedervarkens altijd genieten van een frisse duik.
De familie Reimert uit Heino was ook genomineerd voor de prijs, maar greep er net naast. Wel kreeg de familie veel welverdiende stemmen.
[tweet:body:https://twitter.com/FaanenFM/status/765842450246148096]Verkoeling is belangrijkVerkoeling is voor varkens erg belangrijk, vooral tijdens de warme zomermaanden. Varkens kunnen namelijk niet zweten en hebben ook nog eens dikke isolerende laag vet. Dit zorgt ervoor dat ze met hittestress te maken krijgen. Een modderpoel zorgt voor de verkoeling die varkens nodig hebben.
[tweet:body:https://twitter.com/FaanenFM/status/765861379744096256]In Nederland hebben varkens nog te weinig toegang tot een verkoelend bad. Ze komen weinig buiten en zien dus zelden een modderpoel, vindt Wakker Dier. Volgens Wakker Dier horen varkens vooral met dit warme weer in de modder.
LEES OOK: Lekker rollen in de modder: Macharen heeft mooiste modderpoel van Nederland
Volgens de Universiteit in Wageningen is het nemen van een modderbad, ook wel zoelen genoemd, niet alleen belangrijk voor de verkoeling. Een modderbad is een basisbehoefte voor varkens, het werkt als een natuurlijk zonnebrand, helpt bij wondgenezing, beschermt parasieten en stimuleert sociaal gedrag.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.