Vleeshandelaar die sjoemelde met paardenvlees moet 1 miljoen betalen

17 augustus 2016 om 15:43
nl
De failliete vleesgroothandel Willy Selten die in het verleden met paardenvlees sjoemelde, moet de curator 1 miljoen euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch besloten. Het bedrag kan nog verder oplopen.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

Willy Selten werd in april 2015 al veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel voor grootschalige fraude met vlees. Dat was twee jaar nadat het gesjoemel werd ontdekt. Selten verkocht rundvlees terwijl het in werkelijkheid goedkoper paardenvlees was. Het vlees werd onder andere verwerkt in hachee, gehakt en hamburgers.
Onbehoorlijk bestuurBegin 2013 merkte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de volledige voorraad van het bedrijf aan als potentieel gevaarlijk voor de volksgezondheid en nam de vleesvoorraad in beslag. De productie van het bedrijf werd stilgelegd en in april 2013 werd het faillissement uitgesproken.
De rechtbank vindt dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur. De uiteindelijke schuldenlast van het failliete bedrijf komt neer op ruim 12 miljoen euro. Willy Selten moet alvast 1 miljoen euro voorschot betalen.
Overige 11 miljoen euroHet is maar de vraag of hij de overige 11 miljoen helemaal moet betalen. Als het in beslag genomen vlees wordt vrijgegeven en alsnog voor menselijke consumptie kan worden verkocht, komt er een hoop geld binnen en zal de schuldenlast lager uitpakken. Volgens de NVWA is het nog maar de vraag of het vlees mag worden verkocht. "Zolang niet is aangetoond waar vlees vandaan komt en of het veilig is voor menselijke consumptie, wordt het niet vrijgegeven." Volgens de woordvoerster is het niet ongebruikelijk om vlees lange tijd in te vriezen en later te verkopen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.