Video

Kort geding boeren om vergoeding hagelschade: 'Dit valt ontzettend zwaar op je dak'

18 augustus 2016 om 23:36 • Aangepast 21 november 2020 om 08:16
nl
Een groep door storm en hagel getroffen boeren gaat een kort geding aanspannen tegen verzekeringsmaatschappijen en hun tussenpersonen. Het collectief riep gedupeerde collega’s op om donderdagavond aanwezig te zijn bij een informatiebijeenkomst waar ook advocaten en contra-experts aanwezig zijn. Zeker tachtig boeren gaven gehoor aan de oproep en steunen de rechtsgang.
Profielfoto van Brood Danny
Geschreven door
Brood Danny

De bijeenkomst was bedoeld voor mensen in vooral Zuidoost-Brabant die getroffen zijn door het noodweer van eind juni. Bij de supercel die toen over het zuiden van Nederland trok werd voor zeker 500 miljoen euro schade aangericht, zo becijferde het Verbond van Verzekeraars eerder.
'Recht op vergoeding'Contra-expert Harrie van den Broek riep op om een kort geding aan te spannen. Hij wil dat de rechter zegt dat de schade niet alleen door hagel, maar ook door de storm komt. Dan valt het onder de brand-stormverzekering. “Nu wordt het zo gespeeld, dat je hagel op de polis moet hebben staan. Anders heb je geen dekking. Maar als het onder stormschade valt, hebben de boeren recht op vergoeding van de totale schade.”

Wachten op privacy instellingen...

Overhoop met verzekeraarHelaas voor de boeren kreeg niet iedereen een vergoeding. Dit omdat sommige agrariërs niet of slecht verzekerd bleken te zijn. Ook wordt flink gesteggeld of de schade valt onder stormschade of hagelschade. Een groep ligt in de clinch met haar verzekeraar over wat er binnen de dekking valt.
Jan Verhoijsen uit Someren is ook naar de bijeenkomst gekomen. Hij heeft op meer locaties pluimveebedrijven en een varkensbedrijf.  "We hebben ontzettend veel schade. Bij één bedrijf is het dak gesneuveld. Het kost 350.000 euro om dat te maken. Ik was in de stellige overtuiging dat ik verzekerd zou zijn, met de brand-stormverzekering. Ik heb het bij de verzekering gemeld, maar binnen een dag kreeg ik te horen dat ik geen hageldekking heb. En dat het dossier was gesloten. Dit valt ontzettend zwaar op je dak."
LEES OOK: 'Niet alle verzekeraars keren uit na hagelstorm'

Wachten op privacy instellingen...

Kritiek op tussenpersoonKartrekker van de groep getroffen boeren is Henk Antonissen. Volgens hem voelen veel collega’s zich in de steek gelaten door niet alleen hun verzekeraar, maar ook door hun tussenpersoon. Het gros van de agrariërs heeft namelijk een intermediair die ze adviseert over de te kiezen polissen.
Volgens Antonissen hebben deze tussenpersonen de verplichting om een boer te informeren en te waarschuwen waar nodig. En daar is wat voor te zeggen, aldus de zegsman: “Daarvoor kun je hem aansprakelijk stellen. Dat mag geheel in eigen woorden en moet binnen twee maanden gedaan worden. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘U gaf steeds aan dat ik goed en volledig verzekerd was, maar nu blijkt dat niet zo te zijn’ of 'ik blijk nu geen dekking te hebben voor hagel, u heeft mij niet goed verzekerd.'"
LEES OOK: 'Roep getroffen regio uit tot rampgebied', LTO wil dat overheid boeren helpt

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Advocaten en contra-experts aanwezigOm collega-agrariërs optimaal te informeren over hun rechten heeft Antonissen voor de bijeenkomst ook advocaten en contra-experts uitgenodigd. Die riepen de boeren op een kort geding aan te spannen. Eén van de aanwezige raadslieden stelde voor om een schriftelijke klacht bij de tussenpersonen in te dienen.

Wachten op privacy instellingen...

'Handel in de geest van de regels'Jan Verhoijsen vindt het jammer dat een rechtsgang nodig is. "Ik ben teleurgesteld. Je bent verzekerd tegen calamiteiten om bij schade een vergoeding te krijgen. Als dit geen calamiteit is, dan weet ik het niet meer. Als dan de verzekering niet thuis geeft, terwijl je dertigduizend euro premie per jaar betaalt, dan komt dat hard aan. Verzekeringsbedrijven zouden meer in de geest van de regels moeten handelen, in plaats van vast te houden aan komma's en punten."
"Ik had gehoopt dat we met hen tot een oplossing zouden kunnen komen, maar nu moeten we de rechter maar vragen wat hij ervan vindt. Ik verwacht dat er meer mensen dan de tachtig van gisteravond zich bij ons zullen aansluiten."    
Alles over het noodweer en de gevolgen lees je op: omroepbrabant.nl/noodweer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.