Gemeenten voelen zich buitenspel gezet bij langer openblijven kerncentrale Doel

18 augustus 2016 om 11:14
nl
Bergen op Zoom, Tholen en Steenbergen dienen een gezamenlijk een klacht in bij de Europese Commissie over de Belgische kerncentrale in Doel, net over de grens. De keuze voor de Europese Commissie is een juridische afweging.
Geschreven door

Die mededeling deed burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom in een brief aan zijn gemeenteraad. Gemeenten voelen zich buitenspel gezet bij langer openblijven kerncentrale Doel.
AdvocatenkantoorBergen op Zoom schakelde namens de drie gemeenten Belgische deskundigen in om te onderzoeken welke stappen kans maakten tegen de vaak haperende centrale: Advocatenkantoor Schoups in Antwerpen.
Dat concludeerde dat een klacht bij de Europese Commissie de enige reële mogelijkheid is. Alle overige procedures kosten veel meer en leveren minder kans op succes op. Volgens een woordvoerder van de gemeente is er al contact geweest met verschillende Europarlementariërs. De uitkomsten van die gesprekken zijn niet bekend.  
Correct verlopenEnergiemaatschappij Electrabel Engie wil niet reageren. "Volgens de federale Belgische wetgeving is de procedure correct verlopen. Bovendien zijn de Vlamingen ook niet betrokken bij de verlening van de levensduur van de kerncentrale in Borssele", zegt woordvoerder Els de Clercq.
De gemeente Woensdrecht, die het dichts tegen de kerncentrale Doel ligt, steunt de klacht bij de Europese Commissie niet. Woordvoerster Sharan Kok:"Woensdrecht heeft een eerder verzoek van milieuorganisatie Benegora afgewezen, om het verzoek aan de Belgische regering te ondersteunen om volwaardig deel te nemen aan het opstellen van een milieueffectrapportage en het doorlopen van een publiek evaluatieproces. Bij hun standpuntbepaling hebben wij ons laten adviseren door deskundigen van de Veiligheidsregio. De klacht die nu ingediend gaat worden vloeit feitelijk voort uit dit eerdere verzoek".
Onderzoek"Na een bezoek aan kerncentrale Doel bevestigde minister Schultz dat de centrales veilig waren en dat gezamenlijke onafhankelijke inspecties uitgevoerd blijven worden om dit te waarborgen. De gemeente Woensdrecht blijft ook hameren op goed toezicht. We wachten verder de resultaten af van het lopende onderzoek naar de informatieuitwisseling tussen Nederland en België en het toezicht op de centrales dat momenteel door de onderzoeksraad voor veiligheid wordt uitgevoerd", aldus Kok in een schriftelijke verklaring van de gemeente Woensdrecht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.