Vrouw naar zwaarbewaakte afdeling gevangenis Vught na ontsnappingsplan

18 augustus 2016 om 17:09
nl
De gevangenis in Vught heeft sinds begin deze maand een vrouwelijke gedetineerde. Dat gebeurt niet vaak. Op de zwaarbewaakte afdeling Beheersproblematische Gedetineerden (BPG) zitten normaal gesproken vooral mannen.
Profielfoto van Peter de Bekker en Femke de Jong
Geschreven door
Peter de Bekker en Femke de Jong

Advocaat Yehudi Moszkowicz bevestigt dat het gaat om een cliënt van hem. Volgens de Telegraaf gaat het om Janet S. (30). Zij wordt verdacht van de moord op een zakenman uit Amersfoort, die in 2014 werd doodgeslagen met een bijl. S. wacht nog op haar proces.
Rotte kozijnenS. zat eerst in de gevangenis Ter Peel in Limburg. Ze werd volgens de krant overgeplaatst omdat ze een ontsnapping zou hebben voorbereid. Advocaat Moszkowicz bestrijdt overigens dat Janet wilde vluchten. "De kozijnen in haar oude cel zijn gewoon rot en kapot. Bij gedetineerden is twijfel over je vluchtgedrag, genoeg om je over te plaatsen."
Moszkowicz probeert haar overplaatsing naar Vught zo snel mogelijk ongedaan te maken. "In een uiterst geval is er komende donderdag een kort geding. Het is voor mijn vrouwelijke cliënte erg vervelend in Vught. Als enige vrouw krijgt ze alle aandacht van de mannelijke gevangenen. Er wordt naar haar geroepen en gejoeld. Ze wordt apart gehouden bij het luchten."  
SpanningenHet opnemen van iemand op de beheersproblematische afdeling wil volgens een woordvoerder van het Ministerie van Justitie 'niets anders zeggen dan dat iemand op dat moment moeilijk te handhaven is in normale detentie'. "Dus dat die opstandig is of niet in het normale gevangenisregime zit", zegt een woordvoerder.
"Normaal zitten vrouwen in aparte gevangenissen. In de Peel hebben we een vrouwengevangenis en in Zwolle een aparte vleugel. Als het daar niet gaat, kunnen ze overgeplaatst worden naar andere afdelingen. Bijvoorbeeld als ze niet overweg kunnen met anderen, als er spanningen zijn of als ze de boel aan het opjutten zijn. Op de afdelilng in Vught zitten dus ook weleens vrouwen, maar minder vaak dan mannen."
Vrouwen gemakkelijkerHet is uitzonderlijk dat er een vrouw vastzit op de zwaarbewaakte afdeling beheersproblematische gedetineerden, bevestigt Justitie. "Dat komt omdat er sowieso minder vrouwen vastzitten dan mannen. Bovendien gedragen vrouwen zich beter in gevangenschap dan mannen", luidt de verklaring.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.