Pieter van den Hoogenband: 'De KNZB-trein is ontspoord, bobo's moeten weg'

18 augustus 2016 om 21:16
nl
De altijd zo beminnelijke zwemcoryfee Pieter van den Hoogenband uit Geldrop haalt ongekend fel uit naar de bobo's van de KNZB. Na de teleurstellende resultaten van de Nederlandse zwemmers tijdens de Olympische Spelen in Rio is er voor Van den Hoogenband meer één oplossing. De bazen van de KNZB moeten weg.
Profielfoto van de Vries Jan
Geschreven door
de Vries Jan

Van den Hoogenband schrijft dat in zijn column in de Telegraaf van donderdag. Ook andere deskundigen onder wie onze collega en zwemspecialist Rob Bartol haalden eerder al hard uit naar de KNZB-voormannen.
Van den Hoogenband reageerde afgelopen weekend nog mild. Hij zei dat hij zich wel voor de Nederlandse zwemsport wilde inzetten als gelijkgestemden met hem samen zouden werken. In zijn column gaat hij een stap verder: de KNZB-top moet eerst weg.
Gebrek aan ambitieDe problemen spelen al decennia, blijkt uit de column. Pieter van den Hoogenband zegt nu dat hij en zijn omgeving na de medailleloze Olympische Spelen van 1992 hun eigen gang zijn gegaan. "Het pionieren was het gevolg van gebrek aan ambitie, visie en daadkracht van de KNZB", schrijft hij.
Dat de KNZB vanwege een chronisch geldgebrek niet in de weg liep was volgens de Geldropse kampioen een bijkomstig voordeel. "Toen successen volgden, lieten we de KNZB mee liften. We namen de bond bij de hand omdat we heilig geloofden dat samenwerken voor duurzaam presteren zorgt", aldus Pieter van den Hoogenband.
Door ondergrens gezaktNu, bijna een kwart eeuw later, is volgens hem de trein ontspoord. "We zijn weer terug bij af. Door de ondergrens gezakt", zegt hij.
Hij vraagt om het vertrek van KNZB-voorzitter Erik van Heijningen en bondsdirecteur Jan Kossen. Hij had gehoopt dat ze waardig door de voordeur zouden vertrekken maar dat is volgens Pieter van den Hoogenband een gepasseerd station.
De goed ingevoerde journalist Bartol zei afgelopen zondag dat er een plan B ligt om het Nederlandse zwemmen te redden. Zoals er een kwart eeuw geleden mensen uit Eindhoven opstonden en met onder andere Pieter van den Hoogenband succes na succes behaalden, zou er nu weer een groep mensen zijn om het roer over te nemen. De column van de invloedrijke en charismatische Pieter van den Hoogenband lijkt in dat plan te passen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.