Volleybalsters lopen olympische finale mis: 'China maakte minder fouten'

19 augustus 2016 om 07:34
nl
Yvon Beliën uit Budel en Maret Balkestein uit Eindhoven zijn er niet in geslaagd zich met Oranje te plaatsen voor de finale van het olympisch volleybaltoernooi. China was in de nacht van donderdag op vrijdag met 3-1 te sterk.
Profielfoto van Bekker Peter de
Geschreven door
Bekker Peter de

Oranje begon het duel in een sfeervol Maracanazinho voortvarend, liep uit naar 12-5, maar halverwege de set verloor de ploeg de grip. Vooral dankzij buitenaanvalster Zhu Ting kwam China terug in de wedstrijd. De Aziatische vrouwen kwamen op 24-20, maar pas bij het zesde setpunt was het raak: 27-25. Uiteraard kwam de beslissende klap van Zhu, op links voor niet te stuiten.
Plak en BalkesteinDe tweede set werd een prooi voor Nederland, met dank aan de ingevallen Celeste Plak: 25-23. Daarna nam Oranje in de derde set een ruime voorsprong (8-2), maar die werd uit handen geveven. China ging erop en erover: 27-29.
In de vierde set werd de niet helemaal fitte Balkestein naar het front gestuurd. Met haar ervaring lukte het Nederland aan te haken bij China, maar toen China op matchpoint kwam, was het meteen raak: 23-25.
'Zijn echt top'Volgens bondscoach Giovanni Guidetti zit het verschil tussen de twee landen in het feit dat China de afgelopen jaren veel meer 'big matches' op het hoogste niveau speelde dan Oranje. "Het was zeer close vandaag. Beide teams lieten zien dat ze het verdienden om in de halve finale te staan. Maar China was beter op de beslissende momenten in de partij. Als we boven de twintig punten zaten, maakten zij minder fouten. Ze gingen net iets beter met de druk om."
Geen enkele set eindigde met een verschil groter dan twee punten. "Wij zijn echt top", oordeelde de coach.
WereldkampioenOranje strijdt zaterdag om het brons tegen de Verenigde Staten, dat in de andere halve finale van Servië verloor. De VS is regerend wereldkampioen volleybal.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.