Zorginstelling Thebe onderzoekt kosten van wassen beddengoed en washandjes

19 augustus 2016 om 18:19
Foto: Henk Voermans
Foto: Henk Voermans
Zorginstelling Thebe onderzoekt of er kosten worden verbonden aan het wassen van beddengoed, handdoeken of washandjes die cliënten zelf mee nemen naar de instelling. Het wassen van het algemene beddengoed is gratis, maar de cliëntenraad van de instelling vindt het belangrijk dat het wassen van de eigen spullen van de cliënten ook gratis blijft.
Profielfoto van Hannelore Struijs
Geschreven door

"Ouderen moeten langer thuis blijven wonen", legt Marthijn Laterveer van het LOC Zeggenschap uit, een belangenvereniging voor cliëntenraden in de zorg. "Dat houdt in dat ze niet snel worden opgenomen in een zorginstelling. Als dat wel gebeurt, dan zitten ze vaak al in een bepaald stadium. Dan kan het heel belangrijk zijn om het oude vertrouwde beddengoed mee te nemen naar de nieuwe omgeving."
Cliëntenraden hebben niks te zeggenLaterveer benadrukt daarmee dat de financiële belangen van zorginstellingen botsen met de belangen van cliëntenraden, die staan voor menselijke zorg: "Wij merken dat cliëntenraden te weinig te zeggen hebben. Als de bestuurder het niet wil, dan heeft hij het laatste woord. Er wordt dan vaak vooral gekeken naar het financiële aspect."
KostenThebe geeft in een schriftelijke reactie aan dat ze het ook belangrijk vinden dat cliënten hun eigen beddengoed kunnen meenemen: 'De eventuele extra kosten die hieraan verbonden zijn, worden onderzocht. Dit wasgoed gaat niet via een grote bulk naar de wasserij, maar wordt handmatig gesorteerd en apart verpakt per bewoner.'
Uiteindelijk wordt er nu zelfs in Den Haag gesproken over het ‘dekbeddenwasprobleem’. "Hoe kan het dan dat deze instelling het mensen met een laag inkomen onmogelijk kan maken om onder hun vertrouwde dekbed te slapen. Dat is toch bizar!" zegt Tweede Kamerlid Lea Bouwemeester (PvdA) tegen BN DeStem. Zij gaat Kamervragen stellen.

Wachten op privacy instellingen...