Rampjaar voor staldieren in Brabant: ruim 15.000 dieren omgekomen bij stalbranden - Omroep Brabant
Video

Rampjaar voor staldieren in Brabant: ruim 15.000 dieren omgekomen bij stalbranden

21 augustus 2016 om 21:37
nl
In Oirschot hoorden omstanders in april de varkens nog krijsen na een grote brand. Ook in Erp en Kruisland ging het dit jaar mis: duizenden varkens kwamen om het leven. In Brabant zijn dit jaar meer dieren doodgegaan bij stalbranden dan in de drie jaar ervoor bij elkaar opgeteld. Dat blijkt uit een onderzoek van Omroep Brabant. In de afgelopen vier jaren vonden ruim 22.000 dieren de dood bij stalbranden en 15.000 daarvan stierven dit jaar.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

Het ging eigenlijk juist de goede kant op. Het aantal stalbranden waarbij dieren om het leven kwamen, was sinds 2013 flink aan het dalen. Toch is er dit jaar opeens weer een piek, met zeven stalbranden en een kleine 15.000 dode dieren.
[localfocus:https://localfocus2.appspot.com/57b5ca2eb81c2]
‘Het móet brandveiliger’Het blijft een lastige balans voor boeren. “Enerzijds wil je het beste voor je dieren, anderzijds moet je realistisch blijven over de kosten”, zegt Hugo Bens van de ZLTO. “Het is ook simpelweg onmogelijk om alle stallen die voor de nieuwe regels gebouwd zijn nog écht brandveilig te maken.” Bens benadrukt dat de meeste boeren hard werken om veiligheid te garanderen, maar dat het niet altijd haalbaar is.
Dat heeft volgens hem voornamelijk te maken met constructietechnische redenen. “In oude stallen zijn materialen gebruikt die brandbaarder zijn, zoals de isolatie. Als je dat zou vervangen moet je de complete stal ontmantelen.” In nieuwe stallen worden juist brandwerende materialen gebruikt.
[youtube:https://youtu.be/OUCCAIB1S2k]HypermodernBoer Kees van der Meijden in Spoordonk zet wel alles op alles om een brand in zijn stal te voorkomen. Maar hij weet dan ook precies hoe het is als het misgaat: in 2013 kwamen 5500 varkens om bij een brand in zijn stal. "Die klap dreunt nog heel lang door. Als wij aan de keukentafel zaten en dachten dat we brand roken, dan stormden we naar buiten." Begin 2016 opende Van der Meijden een spiksplinternieuwe stal. Die is goed beveiligd. "De ruimtes met elektra zijn los van de stal, er zijn brandwerende muren, er zitten geen stopcontacten in de stal", vertelt de boer. "Beter dan dit kan het nu niet."
"Als je zelf een stalbrand hebt meegemaakt ga je er toch anders naar kijken", zegt de boer. "Het is heel emotioneel voor mens en dier." De boer denkt dat zijn collega-ondernemers wel heel graag willen beveiligen, maar dat dat soms lastig is. "De wens en wil is er wel, maar de kans moet er ook zijn", stelt hij. Aangezien boeren met hun stal vaak een langlopende investering doen, kan er niet zomaar tussentijds veel geld weggelegd worden voor brandbeveiliging."
De boer hecht veel waarde aan de veiligheid van zijn dieren, vertelt hij. "Het zijn toch echt 'jouw' dieren en elke ondernemer wil dat het daar goed mee gaat", aldus Van der Meijden."
[youtube:https://youtu.be/SlvqP8gYhGU]
‘Geen producten, maar levende wezens’Volgens Hanneke van Ormondt van Wakker Dier is het ideaalbeeld nog ver weg. Volgens haar worden dieren in de wet in sommige gevallen onterecht gezien als dingen, en niet als levende wezens. Ze denkt dan ook dat er nog veel mis is met boerenstallen. "Veel stallen worden ook als industrieloods gezien. Dan zitten er geen sprinklers in, geen fatsoenlijke watervoorzieningen, geen brandblussers. Terwijl dat echt nodig is."
[youtube:https://youtu.be/a8qWsIABE_I]Van Ormondt snapt dat het een forse investering is. "Wij weten ook dat veel boeren het helemaal niet kunnen betalen op dit moment. De vleesprijzen in de supermarkten zijn ook veel te laag. Dan komt er minder geld binnen en kunnen ze dus ook minder geld uitgeven. Eigenlijk is het iets dat we met z'n allen moeten doen. Met de boeren, de politiek, de supermarkten maar ook echt met de consumenten."
Stalbranden bij jou in de buurtOmroep Brabant heeft in kaart gebracht waar de afgelopen vier jaar stalbranden waren in onze provincie. Klik op de kaart voor meer informatie over stalbranden bij jou in de buurt. De data komen uit ons eigen archief (branden die Omroep Brabant gemeld heeft) in combinatie met cijfers van Wakker Dier.
[localfocus:https://localfocus2.appspot.com/57b46c13c13b9]

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.