Eigenaar afgebrande meubelzaak was lid No Surrender, gedupeerden zijn bang

20 augustus 2016 om 02:50
nl
Gedupeerden van de brand bij meubelwinkel Bankstel XL in Breda zijn bang voor de eigenaar van de zaak. De ondernemer was tot een paar maanden geleden penningmeester bij de Tilburgse afdeling van No Surrender en zou tientallen mensen die een bankstel kochten in de Bredase winkel hebben opgelicht.
Geschreven door

De brand in de bankstellenwinkel, in juni van dit jaar, is volgens experts aangestoken. Een paar weken na de brand lijkt de eigenaar van Bankstel XL spoorloos.
Tientallen mensen kochten in de maanden voor de brand een bankstel, dat nooit geleverd is. Maar ze moesten wel een aanbetaling doen, van honderden of soms zelfs duizenden euro's. Die willen ze graag terug, maar daarvoor proberen ze al weken tevergeefs in contact te komen met de man die het bankstel verkocht. Die reageert niet meer op telefoontjes, mailtjes of zelfs aangetekende brieven.
No SurrenderZestien gedupeerden hebben zich verenigd in een Whatsapp-groep. Initiatiefneemster van die groep Anne van Kemenade wilde aanvankelijk haar verhaal vertellen voor de camera van SBS6, tot ze hoorde van het verleden van de eigenaar. "Via een andere gedupeerde hoorde ik dat hij penningmeester is geweest bij No Surrender. Toen wilde ik niet meer met mijn hoofd op tv. Het geld weegt niet op tegen je leven. Dat ga ik niet op het spel zetten voor een paar honderd euro."
Een bron binnen No Surrender bevestigt dat de man als lid betrokken was bij de omstreden motorclub. Een paar maanden geleden is hij daarmee opgehouden. "Waarom hij gestopt is, is iets tussen hem en de club", aldus de bron. Vrijdag was de man ook niet bereikbaar voor een reactie op de aantijgingen.
RechtszaakVeel gedupeerden hebben het mobiele nummer van de eigenaar, maar hebben hem sinds de brand niet meer te pakken gekregen. Daarom probeerden sommigen aangifte te doen bij de politie, maar die neemt ze niet allemaal in behandeling. Omdat het om een civiele zaak gaat, moeten de slachtoffers maar naar de rechter stappen, vindt de politie.
Dat is Van Alkemade ook van plan. Ze wil samen met de andere gedupeerden een advocaat in de arm nemen, om een rechtszaak te beginnen. Daarom is ze op zoek naar meer slachtoffers van de brand. Die kunnen zich melden op het speciale mailadres dat ze hiervoor heeft geopend.
Geld is verdwenenDe kans dat de slachtoffers hun geld terugkrijgen is klein. En dat is voor sommigen een flinke strop. De weduwe José Buurstede bijvoorbeeld, heeft door de verdwenen aanbetaling van 625 euro flinke geldproblemen. "Mijn dochter moet mij nu financieel ondersteunen."
"Sinds de brand probeer ik met de man in contact te komen. Niets lukte. Ik heb hem diverse keren gebeld, berichtjes gestuurd en laatst zelfs een aangetekende brief. Maar hij reageert op niets. Lijkt van de aardbodem verdwenen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.