Geen olympisch goud maar zilver voor hockeyvrouwen

20 augustus 2016 om 01:24 • Aangepast 21 november 2020 om 08:12
De Nederlandse hockeyvrouwen hebben de finale in Rio de Janeiro verloren van Groot-Brittannië. Na een 3-3 gelijke stand in de reguliere speeltijd, brachten shoot-outs de beslissing. De Nederlandse vrouwen schoten daarin geen enkele bal raak en dus hadden de Britse vrouwen aan twee treffers genoeg. Daarom moeten ze genoegen nemen het het zilver, waar op goud was gerekend.
Profielfoto van van der Meer Tom
van der Meer Tom

In de reguliere speeltijd was Nederland juist de betere. Al na zes minuten spelen kreeg de Bossche Maartje Paumen een hele grote kans, maar één op één met de Britse doelvrouw miste ze haar strafbal.
Vlak daarna kwam juist Groot-Brittannië op voorsprong, door Lily Owsley. Kitty van Male maakte direct na het begin van het tweede kwart 1-1. Een paar minuten later was het alsnog Paumen die wel scoorde en Nederland op voorsprong zette.
Steeds weer gelijkMaar de Britse hockeysters gaven zich niet gewonnen. Binnen 42 seconden na de rake bal van Paumen maakten ze alweer gelijk. Opnieuw Kitty van Male zette Nederland in het laatste kwart op voorsprong, maar wéér kon Oranje die voorsprong niet vasthouden. Na een groene kaart voor Laurien Leurink zette Groot-Brittannië dankzij de overtalsituatie de 3-3 op het bord.
In de shoot-outs hield doelvrouw Joyce Sombroek knap drie Engelse ballen tegen. Maar omdat alle Nederlandse vrouwen misten, was dat voor niets. Twee rake ballen van Groot-Brittannië zorgden ervoor dat Nederland genoegen moest nemen met zilver.
Weinig animoIn Den Bosch werd de wedstrijd op groot scherm bekeken op de thuishaven van speelsters als Maartje Paumen, Lidewij Welten en Marloes Keetels, HC Den Bosch. Maar anders dan de club waarschijnlijk gehoopt had, was het niet zo druk, merkte verslaggever René van Hoof.