'Schok door hele gemeenschap', Bonaire leeft mee met dood Ferry Bakx

20 augustus 2016 om 19:41 • Aangepast 21 november 2020 om 08:12
nl
"Ferry stond heel dicht bij de hele Nederlandse gemeenschap op Bonaire. Zijn dood heeft heel veel indruk gemaakt op het hele eiland", vertelt Rob die jaren geleden met zijn vrouw Ans naar het eiland emigreerde.
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel

Donderdagochtend bereikte het nieuws Ans en Rob dat Ferry was neergeschoten tijdens zijn werk als politieagent. "Er ging echt een hele schok door de gemeenschap", vertelt hij als we hem bellen. "Er wonen zo’n 1500 Nederlanders op Bonaire en iedereen kent elkaar. Iedereen weet dus ook wie Ferry was", legt hij uit.
Ook Ans en Rob kenden Ferry en zijn vriendin Anita. "Hij kwam bij onze maandelijkse barbecue op het strand en stond echt midden in de Nederlandse gemeenschap", vertelt Rob als wij hem vragen wie Ferry was.
Problemen oplossen met Nederlanders"Als er problemen waren met Nederlanders dan ging Ferry daar als Nederlandse agent opaf om even te praten”, vertelt Rob. Ferry komt uit Rijsbergen en emigreerde eind 2012 naar het eiland.
Ferry sprak de taal goed en begreep hoe Nederlanders denken. "Veel Bonairianen hebben wel Nederlands gehad op school, maar Ferry was een van de weinige Nederlanders in het korps, dus werd hij dan vaak daarheen gestuurd”, verduidelijkt Rob.
ZIE OOK: Collega doodgeschoten agent plaatst emotioneel eerbetoon op Facebook
De fatale schietpartij van donderdag heeft voor een enorme schok gezorgd op het eiland. Niet alleen bij de Nederlanders, maar toch zeker ook bij de Bonairianen. "Dit is een gerieflijk eiland en er is nooit zware criminaliteit. Met zijn dood is er een bepaalde grens overschreden", vertelt Rob.
Bijzondere erehaagVrijdag werd Ferry op indrukwekkende wijze geëerd op het eiland. "Langs de weg naar het vliegveld stonden allemaal mensen. Nederlanders, maar ook Bonairianen. De hele weg was afgezet en het zag echt zwart van de mensen", beschrijft hij. "Heel erg bijzonder."

Wachten op privacy instellingen...

De komende dagen zal Ferry het nieuws en de levens op Bonaire nog zeker wel beheersen, denkt Rob. "Iedereen wil weten wie de dader was. Wie heeft dit gedaan?", vraagt hij zich hardop af. Een vraag die volgens hem leeft op het hele eiland.
Man met verse verwondingenHet enige signalement dat nu bekend is gemaakt, is dat het gaat om een man met verse verwondingen in zijn gezicht. "Dat maakt het wel lastig. Graag zouden we meer details willen weten, maar dat zal vanwege het onderzoek denk ik nog niet kunnen", vertelt hij. De politie heeft 10.000 dollar uitgeloofd voor de tip die leidt naar de dader.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.