Canadezen nemen Welbergse klok in ontvangst

20 augustus 2016 om 21:06
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
De twee klokken luidden naast elkaar in Welberg vorige maand. (Foto: archief)
1/2 Welberg schenkt Canadezen herdenkingsklok
In Welberg hebben tientallen Canadezen zaterdagmiddag de bevrijding van Welberg en Steenbergen herdacht. De Canadese strijders en hun nakomelingen waren speciaal uitgenodigd en kregen een bijzonder geschenk mee naar huis.
Profielfoto van van der Linden Sid
Geschreven door
van der Linden Sid

In 1944 werd laatste grote strijd van de Slag om de Schelde geleverd bij Welberg. Er vielen tientallen slachtoffers; burgers en Canadese militairen. De gevechten worden al vijf jaar herdacht bij een speciale herdenkingsklok op de plaats waar het slagveld was.
ZIE OOK: Welberg schenkt klok aan Canadese militairen
"De Slag om de Schelde was een enorme militaire operatie. Maar er is weinig erkenning voor geweest", legt Angelo Somers van de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg uit. "Alle aandacht gaat altijd naar Operatie Market Garden."
Daarom vinden de Canadezen het fijn dat ook hun strijd de aandacht krijgt die het verdient. Een afvaardiging van het South Alberta Light Horse Regiment is van plan om ook in Canada een soortgelijke herdenkingsklok te bouwen. Om de band tussen West-Brabant en Canada te bezegelen zorgde de stichting voor een klok die de Canadezen mee mogen nemen. Zaterdag werd die overhandigd.
VredeNakomelingen van burgerslachtoffers overhandigden zaterdagmiddag een touw om de klok mee te luiden aan Swatty Wotherspoon en zijn kinderen en kleinkinderen. Wotherspoon is de zoon van de Canadese commandant van toen: "De klok staat voor vrede en dat is vandaag de dag zo belangrijk."
Bij herdenkingen in de toekomst moeten de klokken op beide continenten tegelijk gaan luiden, die traditie is zaterdagmiddag begonnen.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...