Rudi van Houts stapt in Rio op de mountainbike, papa is zenuwachtig

21 augustus 2016 om 16:27
Nog een paar uur en dan springt hij op het zadel, mountainbiker Rudi van Houts uit Luyksgestel. Om half zes vanavond, Nederlandse tijd, mag de Brabander in Rio aan de bak. Julien Absalon, Nino Schurter en Jaroslav Kulhavý zijn de mannen die als favoriet worden genoemd voor de Olympische finale.
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka

Slechts weinigen zullen hun spaargeld durven zetten op Van Houts uit Luyksgestel. Dat geldt zelfs voor vader Sjef: "Top acht is reëel. Het podium halen wordt heel moeilijk, want er zijn er drie die boven de rest uitsteken. Maar iedere wedstrijd moet eerst nog maar gereden worden."
"Hij steekt goed in zijn vel en is er helemaal klaar voor. En het parcours ligt er gunstig bij." Vader Sjef kan het weten, want via WhatsApp houdt zoonlief hem goed op de hoogte. "Alleen de weersomstandigeheden zijn denk ik niet gunstig voor Rudi. Hij is altijd het beste onder extreme omstandigheden. Als het een graad of veertig is, presteert 'ie vaak boven zijn kunnen."
Onrustig op de stoelZo hoog stijgt het kwik deze zondag vermoedelijk niet in Rio. Er kan een druppel regen vallen en het wordt maximaal dertig graden, zeggen de weersvoorspellers. Altijd nog een graad of tien warmer dan in Rudi's hometown Luyksgestel. Daar, in sporthal de Stap, bekijkt Rudi's grootste fan zondagavond de verrichtingen van zijn 32-jarige telg. En hij verwacht er nog veel meer supporters.
Stil op zijn stoeltje blijven zitten, kan weleens lastig worden voor Sjef. "Het is niet meer zo erg als in het verleden, maar zeker bij deze wedstrijd zal wel weer wat onrust komen." Vader Sjef overwoog nog even om een retourtje Rio te boeken. "Maar ik krijg mijn vrouw niet mee weg uit Luyksgestel."
'Spelen wennen niet'Ook in 2008 en 2012 kwam Rudi al in actie op de Spelen. Sjef: "Maar echt wennen doet het niet. Voor de derde keer meedoen, da's al een hele prestatie. Er zijn maar weinig sporters die dat kunnen zeggen. Hij heeft er alles voor opzij gezet en zichzelf in zijn voorbereiding helemaal op deze wedstrijd gefocust," zegt Rudi van Houts grootste fan.  
Zorgt die focus ervoor dat Luyksgestel zondagavond los kan. Op die vraag moet ook vader Sjef het antwoord uiteraard nog een paar uur schuldig blijven. "Maar top acht is zeker een feestje waard!"[tweet:https://twitter.com/maartenvanham/status/767311943367593985][tweet:https://twitter.com/tvhulsel/status/767298570051608576][tweet:https://twitter.com/Don_Gerardo87/status/767291632056209408]

Wachten op privacy instellingen...