Partij voor de Dieren wil konijnenjacht stoppen vanwege RHD2-virus

22 augustus 2016 om 17:09
nl
De Partij voor de Dieren heeft het college van Gedeputeerde Staten maandag verzocht om de jacht op konijnen de komende tijd te stoppen. Sinds december is een nieuw konijnenvirus RHD2 in ons land opgedoken. De ziekte in combinatie met de jacht zou er volgens de partij voor kunnen zorgen dat complete konijnenpopulaties verdwijnen.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

De jacht op de wilde pluizenbollen kan er volgens de PvdD bovendien voor zorgen dat het virus sneller wordt verspreid. De ziekte kan via schoenen of kleding van de jager makkelijk worden overgedragen naar andere konijnen.
Eerder waarschuwden Brabantse dierenartsen al voor het besmettelijke virus dat fataal is voor wilde en tamme konijnen. "De ziekte is vrij dramatisch", zei Eric der Kinderen van dierenartsenpraktijk De Warande in Helmond toen. "Vaak is niet aan de konijnen te zien dat ze iets onder de leden hebben totdat ze sterven. En dan is het te laat."
LEES OOK: Hoe voorkom je dat jouw konijn het dodelijke virus RHD2 krijgt?
Landelijke aanpakOok de provenciale afdelingen van de Partij voor de Dieren in Limburg en Overijssel hebben hun provincie verzocht de jacht tijdelijk op te schorten. Omdat het virus zo snel om zich heen grijpt, ligt het verzoek nu ook bij de Tweede Kamerfractie, om eventueel op een landelijk aanpak over te gaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.