Brabonegerzoenen van Facebook verwijderd: 'Wat is er mis met het woord neger?'

22 augustus 2016 om 18:09 • Aangepast 21 november 2020 om 08:09
nl
Steven Brunswijk, beter bekend als Braboneger, snapt niet waarom Facebook zijn post over zijn nieuwste bedenksel, Brabonegerzoenen, heeft weggehaald. "Er is nog nooit een rechtszaak over negerzoenen geweest. Bedrijven voelden zich er zelf ongemakkelijk bij. Ze noemden hun product ineens 'zoenen' of 'choco-zoenen', maar waarom heb ik nooit begrepen."
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

De cabaretier ziet het woord 'neger' zelf helemaal niet als negatief of discriminerend. "Het woord neger wordt vaak negatief gebruikt, maar de oorsprong komt van het Spaanse woord 'negro'. Dat betekent donker en is dus helemaal niet negatief."
'Ik voel me een trotse neger'Braboneger krijgt vaak kritiek van andere Surinamers en gekleurden op zijn naam. "Ik leg het soms uit en dan snappen mensen het wel. ik vind het alleen raar dat ze zo snel oordelen. Ik bedoel het helemaal niet negatief. Ik voel me een trotse neger en dat wil ik uitdragen. Ik ben juist heel positief."
Ondanks dat Facebook het woord 'Brabonegerzoen' wel als aanstootgevend bestempelt en het bewuste bericht heeft verwijderd, krijgt Braboneger gelukkig ook veel positieve reacties. "Er zijn zelfs twee producenten van negerzoenen geïnteresseerd in mijn Brabonegerzoenen. Dat snap ik wel. Wat is er nou mooier dan een zoen van een Brabantse neger?"
NegerinnentettenBrunswijk bedacht de Brabonegerzoen vooral als promotie voor zijn nieuwe theaterprogramma dat binnenkort in Tilburg in première gaat. Dat het zoveel ophef zou veroorzaken had hij niet verwacht. Nederlanders maken zich veel te druk. Ze moeten misschien een voorbeeld nemen aan Belgen. In België noemen ze negerzoenen 'negerinnentetten'.  Maar daar hoor je er niemand over."

Inmiddels heeft een Brabonegerfan een nieuwe Facebookpagina aangemaakt onder de naam 'Brabonergerzoen'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.