'Niet trots op langste wachttijd van 26 minuten', hoe lang duurde het bij jouw huisartsenpost?

23 augustus 2016 om 15:16 • Aangepast 21 november 2020 om 08:07
nl
"Hier zijn we niet trots op." Harrie Geboers, directeur van Huisartsenposten Zuidoost-Brabant, staat niet te springen dat het bij zijn huisartsenpost soms lang wachten is tot er iemand aan de lijn komt. Bij zijn praktijk duurde dat het langst van allemaal tot de beller iemand te pakken had: 26 minuten. "Een twijfelachtige eer."
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel

De Consumentenbond belde twintig keer naar veertig verschillende huisartsenposten (HAP). Het duurde over het algemeen ‘ontmoedigend lang’, schrijft de Consumentenbond. Volgens de norm van de Inspectie voor de Gezondheidszorg moeten telefoontjes binnen 2 minuten worden opgenomen.
'Ook landelijk drukker'Bij Zuidoost-Brabant duurde het bij één belletje zelfs 26 minuten voor er werd opgenomen. "Er is gebeld in mei. Voor ons een drukke periode", legt Geboers uit. "Sowieso zie je landelijk dat het drukker wordt en ons resultaat is vergelijkbaar met het landelijke beeld", vindt hij.
Dat wil niet zeggen dat HAP Zuidoost-Brabant het erbij laat zitten. "Wij doen nu onderzoek hoe dit beter kan en hoe we in het vervolg goed met de drukte om moeten gaan", zegt Geboers. "Dit is echt wel een signaal en we zijn zeker wakker geschud."
Snel geholpen in De KempenLandelijk is het beeld dat het voor veel HAP het moeilijk of soms onmogelijk is om binnen twee minuten de telefoon op te nemen. Maar SHOKO, huisartsenposten in regio De Kempen, slaagt hier bijvoorbeeld wel in. Van de 20 pogingen hoefde de beller 19 keer minder dan die twee minuten te wachten. "En daar zijn we bijzonder trots op!", zegt medisch directeur Paul Verstijnen.
SHOKO is daarmee de beste Brabantse HAP. "En we zijn ook nog eens de derde van Nederland", vertelt hij. "Dat betekent overigens niet dat we nu achterover gaan leunen. Wij willen dat we natuurlijk naar een honderd procent score", legt hij uit.
Overzicht van alle Brabantse huisartsenposten die 20 keer zijn gebeld door de Consumentenbond en hoe vaak er wel of niet werd opgenomen binnen twee minuten.

Wachten op privacy instellingen...

Centrale Huisartsenposten Zuidoost-Brabant13x niet binnen 2 minuten7x wel binnen 2 minutenLangste wachttijd 26 minuten
Huisartsenpost HOV (Noord-Brabant Noordoost)15x niet binnen 2 minuten5 x wel binnen twee minutenLangste wachttijd 13 minuten
SHOKO (Huisartsenposten regio De Kempen e.o)1x niet binnen 2 minuten19x wel binnen 2 minuten
Huisartsenposten Midden-Brabant8x niet binnen 2 minuten12x wel binnen twee minuten
Huisartsenpost West-Brabant9x niet binnen 2 minuten11x wel binnen 2 minuten

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.