Meer kinderen leven in bijstandsgezinnen, hoeveel in jouw gemeente?

23 augustus 2016 om 11:49
nl
Steeds meer kinderen groeien op in een gezin waarvan de ouders een bijstandsuitkering hebben. Vorig jaar waren dat er 226.000. Dat is 6,7 procent van alle kinderen in Nederland. In Brabant springt Tilburg eruit met 10 procent en Eindhoven en Bergen op Zoom met 9 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Profielfoto van de Vries Jan
Geschreven door
de Vries Jan

Het aantal kinderen in bijstandsgezinnen stijgt vooral door de komst van Syrische vluchtelingen. Onder autochtone gezinnen daalde het aantal bijstandskinderen. Ook kinderen van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse komaf komen minder vaak uit een bijstandsgezin.
Meer kinderen per gezinVolgens het CBS is het aantal bijstandsgezinnen vorig jaar nagenoeg gelijk gebleven, maar zijn er gemiddeld meer kinderen per gezin. Ook dat laatste heeft te maken met de vluchtelingencrisis: families uit niet-westerse landen tellen vaak meer kinderen dan Nederlandse gezinnen.
Kijkend naar Brabant verschilt het beeld nauwelijks van het landelijk beeld. De meeste kinderen in een bijstandsgezin wonen in de grote steden met Tilburg als koploper. Bergen op Zoom en Eindhoven scoren met 9 procent ook hoger dan het landelijk gemiddelde. Helmond, Den Bosch, Roosendaal en Oosterhout zitten net boven het gemiddelde van 6,7 procent. De rest van de provincie zit vrijwel helemaal onder het gemiddelde.
Op de kaart is per gemeente te zien hoeveel kinderen in een bijstandsgezin leven.
[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/57bbfff4a7cac]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.