WelkomThuis: TeamNL terug uit Rio de Janeiro

23 augustus 2016 om 17:34 • Aangepast 21 november 2020 om 08:07
nl
Alle Nederlandse olympische sporters zijn weer terug in het land. Het vliegtuig waarin ze zaten vanuit Rio de Janeiro landde dinsdagmiddag rond tien voor een op Schiphol, ruim een half uur later dan gepland. Daar werden ze opgewacht door de massaal verschenen pers.
Profielfoto van van Doorn Bert
Geschreven door
van Doorn Bert

Ferry Weertman, de Eindhovenaar die goud pakte in Rio de Janeiro, hing tijdens de aankomst met een Nederlandse vlag uit het vliegtuig. "Dat was fantastisch. Ik wist niet dat het raam zo ver openkon. Fijn dat er zo veel mensen ons op staan te wachten hier. Fantastisch", aldus de zwemmer tegen de NOS.  

Wachten op privacy instellingen...

De sporters kwamen niet via de reguliere aankomsthal op de luchthaven, maar werden via het platform in bussen geleid. Vanaf daar gingen ze rechtstreeks naar de huldiging bij de Amsterdamse RAI.
Dj Jeroen Nieuwenhuize interviewde een paar atleten onder wie gouden medaillewinnaar windsurfen Dorian van Rijsselberghe en hockeyster Ellen Hoog. Muziek was er van Nielson, die ook zijn olympisch lied Hoogste versnelling zong.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

De captain van de oranje gekleurde Boeing 777 waar de sporters mee terugvlogen was Leo Visser, zelf winnaar van olympische schaatsmedailles.

Wachten op privacy instellingen...

Twee F-16's van de luchtmacht verwelkomden het KLM-vliegtuig in de lucht. De straaljagers escorteerden de Boeing vanaf de grens. Een groep uitgeschakelde Nederlandse sporters keerde overigens al eerder terug uit Rio.    

Wachten op privacy instellingen...

Ook nog op bezoek bij de koningWoensdag gaan de olympiers naar Den Haag waar ze worden ontvangen door premier Mark Rutte. De medaillewinners en de staf zullen worden gehuldigd in de Ridderzaal. Daarna volgt een ontvangst door koning Willem-Alexander en koningin Máxima op Paleis Noordeinde.  

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

‘Hoort er wel bij’Sommige sporters hebben laten weten niet naar de huldiging in Amsterdam te gaan. Hangboogschutter Sjef van den Berg uit Heeswijk-Dinther gaat er wel naartoe. “Hier heb je al die jaren voor gewerkt. Dit hoort er wel bij”, zei hij dinsdagochtend bij NPO Radio 1.

Wachten op privacy instellingen...

Lees alles over de prestaties van onze sporters op de Spelen op omroepbrabant.nl/olympischespelen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.