Video

Museum weeft tapijt van 43 meter voor Helmondse kunstenaar: overwinning op De Kankerbeul

23 augustus 2016 om 23:20
nl
Veel groter hebben ze 't in het textielmuseum niet vaak bij de hand gehad. De Helmondse kunstenaar Jos Reniers liet in Tilburg een tapijt weven van 43 meter lang. Een vrolijk kleed met veel kleur, want het hoort bij een kunstwerk waarmee Jos zijn overwinning op 'De Kankerbeul' viert.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Dinsdagmiddag werd het enorme werk voor het eerst ontrold. Reniers maakte zijn eerste schetsen toen hij drie jaar geleden in het ziekenhuis lag bij te komen van een ingrijpende operatie. Hij was opgenomen omdat de artsen in zijn lijf darmkanker hadden gevonden. Inmiddels is de Helmonder alweer twee-en-een-half jaar kankervrij.
Hypermodern Bij het textiellab van het textielmuseum in Tilburg schrikken ze niet gauw. Het lab is er juist om kunstenaars met nieuwe ideeën bij te staan. En dan werkt het museum niet met de oude weefgetouwen uit de collectie maar met hypermoderne apparatuur.
Grote tapijten worden vaak in stukken geweven die dan aan elkaar worden gezet. Maar Jos wilde zijn 43 meter in één keer weven. "Lastig want als er onderweg ook maar iets fout gaat, kan je opnieuw beginnen," vertelt wever Michel Leermakers van het museum. Toch probeerden ze het én het lukte.
Groot voor een expositie Het kleed van 43 meter is onderdeel van een groter werk dat in totaal 50 meter groot is. Misschien niet een formaat waarvoor Jos makkelijk een klant of een expositieruimte voor vindt. Hij lacht: "Ik moet maken wat ik moet maken," zegt hij dan. "Het is niet slim misschien maar zo zit ik nu eenmaal in elkaar".

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.