Video

‘Gevolgen kernramp zwaar overschat, evacuatiegebied Doel beperkt tot België'

24 augustus 2016 om 14:00
nl
Nederlanders denken ten onrechte dat er in een groot gebied rond een kernongeval doden vallen. Dat blijkt uit een onlangs gehouden enquête door het RIVM. Maar na een kernramp in Doel, hoeven alleen Antwerpenaren vlakbij de centrale worden geëvacueerd.
Profielfoto van Juda Peter
Geschreven door
Juda Peter

De Zuidwesthoek van Brabant zit net buiten dat 'dodelijke gebied' dat zich dus beperkt tot de directe omgeving van Doel.
In die tweede cirkel, waarbinnen de gemeente Woensdrecht valt, wordt ook voor volwassenen tot 40 jaar het gebruik van jodiumpillen geadviseerd. De rest van onze provincie zit in de derde cirkel, waar jodiumtabletten alleen nodig zijn voor kinderen tot 18 jaar en zwangere vrouwen.
Kernongeval dodelijk tot ongeveer 100 kilometerUit het onderzoek van het RIVM blijkt dat veel mensen een kernramp onterecht associëren met misvormde kinderen, dieren en planten, zegt stralingsdeskundige Harry Slaper. Sommigen vrezen zelfs Hiroshima-achtige horror. In werkelijkheid is alleen een zeer hoge dosis dodelijk.
Deskundigen verwachten bij een zwaar kernongeval alleen relatief dichtbij een kerncentrale, tot ongeveer 100 kilometer, gevaarlijke hoeveelheden radioactieve stoffen.
Bij de ramp in de centrale van Tsjernobyl in 1986 stierven tientallen reddingswerkers aan stralingsziekte, omdat die onbeschermd naar de rampplek werden gedirigeerd. Bij de ramp in het Japanse Fukushima in 2011 kregen ook enkele werknemers stralingsziekte, maar zij herstelden allemaal. Bij beide grote rampen waren geen gevallen van stralingsziekte buiten het terrein.
'Niet in paniek wegrijden!'De meeste mensen weten wel dat de kans op een stralingsongeval zeer klein is. Maar áls het zou voorkomen, dan weten maar weinig mensen wat de juiste beschermingsmaatregelen zijn, zo blijkt.
Volgens Slaper moet je bij zo'n ramp in ieder geval niet in de auto stappen en wegrijden. "In huis ben je al beschermd: de stenen houden de straling tegen. Ook niet doen: de kinderen meteen een jodiumpil geven. Het kan uren of soms zelfs dagen duren voordat de wolk komt overdrijven. Bij te vroege inname is de pil uitgewerkt.''
Overigens veegt anti-kernenergiebeweging Wise de vloer aan met -wat zij noemen- het 'volop bagateliseren van de gevolgen van ernstige ongevallen in kerncentrales.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.