'Vanavond eindelijk een frikandel en een biertje', olympiërs langs bij Willem-Alexander en Máxima

24 augustus 2016 om 19:29 • Aangepast 21 november 2020 om 08:06
nl
De huldiging van de olympische medaillewinnaars is dit moment aan de gang in Den Haag. Onder meer Ferry Weertman en de hockeysters waren eerst in de Ridderzaal. Daarna fietsten ze naar paleis Noordeinde voor een bezoek aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima.
Profielfoto van Jessica Ranselaar
Geschreven door
Jessica Ranselaar

Verschillende sporters die een gouden medaille haalden bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro kregen in de Ridderzaal een koninklijke onderscheiding. Dus ook Eindhovenaar Ferry Weertman. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

AantikkenWeertman kreeg de onderscheiding uit handen van minister Edith Schippers van Sport. Zij refereerde nog een keer aan de spannende finish bij het marathonzwemmen. Ook premier Mark Rutte kwam terug op het wachten op de jury-uitslag. 'Wie tikte er nou als eerste aan?', vroegen de kabinetsleden zich af.

Weertmans coach Marcel Wouda werd, net als verschillende andere coaches, in het zonnetje gezet. Hij ging met twee openwaterzwemmers naar de Spelen - Weertman en Van Rouwendaal - en die behaalden allebei een gouden medaille. Een resultaat om trots op te zijn. Dat is Wouda dan ook: ''Voor mij is die iets waar je vier, viereneenhalf jaar heel mooi mee bezig bent geweest. Het is een heel mooi proces. Het is dan wel heel bijzonder dat het zo eindigt, met medailles. Dat maak je als coach bewuster mee dan als zwemmer.''
VakprijsBeachvolleybalcoach Gijs Ronnes uit Boxmeer kreeg de schijnwerpers nog eens extra op zich gericht. Hij kreeg de vakprijs voor coaches.

Klein biertjeHockeyster Lidewij Welten was natuurlijk bij de huldiging in Den Haag. Ze blijkt haar zilveren medaille goed gevierd te hebben. De Bossche heeft een behoorlijk schorre stem. ''Ja, dat komt van een beetje feestvieren, schreeuwen en doen.''
Er kwam na de teleurstelling van de verloren finale dus toch een feestje. ''We hadden een huldiging in het Holland Heineken House met alle Nederlanders, onze familie en vrienden. Het was wel even zuur na de wedstrijd maar we hebben het kunnen omzetten en het toch weten te vieren.'' En het feesten is nog niet voorbij. Welten verklapt dat ze woensdagavond ook 'een klein biertje gaat doen'.
Frikandellen!Een biertje kan nu eindelijk. De sporters hebben maanden, soms wel meer dan een jaar, als monniken geleefd. Geen feestjes, geen bier en alleen maar gezond eten. Deze dagen halen de sporters de schade in. Ferry Weertman droomde na zijn gouden race alleen nog maar van frikandellen en dat is precies wat hij bij terugkomst in Nederland heeft gegeten.
Die snack is ook favoriet bij hockeyster Marloes Keetels. ''Maandagavond was er een feestje bij mijn ouders thuis. Daar kreeg ik mijn eigen bord met een paar frikandellen. Ik heb er vier gegeten.'' Maar die tellen niet voor vol want ze 'waren ietsjes kleiner', voegde ze er aan toe.
Strak schemaEcht naborrelen zat er woensdagmiddag niet in. Na de huldiging was er buiten bij de Ridderzaal nog een fotomoment. Zo'n vierhonderd sportfans waren naar het Binnenhof gekomen om de sporters te zien. Veel tijd om met hun helden op de foto te gaan was er niet.
De olympiërs moesten op de fiets stappen want ze hadden nog een afspraak met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De organisatie van de huldiging had een strak schema gemaakt.
Te vroegMaar die makers waren duidelijk vergeten dat ze met topsporters te maken hadden. Die fietsen nou eenmaal wat sneller dan 'gewone' mensen. De groep kwam te vroeg aan en moest even op de koning wachten. Als afsluiting van de huldiging in Den Haag  was er een fotomoment met de koning en koningin.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.