Video

Ferry Weertman geridderd na goud op 10 kilometer open water

24 augustus 2016 om 18:55 • Aangepast 21 november 2020 om 08:05
nl
Marathonzwemmer Ferry Weertman is sinds woensdagmiddag niet alleen gouden medaillewinnaar, maar ook ridder. Bij de huldiging van de olympiërs in Den Haag kreeg hij een koninklijke onderscheiding. Weertman is nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Profielfoto van Ranselaar Jessica
Geschreven door
Ranselaar Jessica

De Eindhovense zwemmer won op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro goud op de 10 kilometer in open water. Een bijzondere prestatie die volgens koning Willem-Alexander een onderscheiding waard was. Minister Edith Schippers van Sport speldde het lintje bij Weertman op.

Wachten op privacy instellingen...

Helemaal overwacht kwam de onderscheiding niet. Het is al jaren een traditie dat gouden olympiërs een onderscheiding krijgen. Toch vindt Ferry Weerman het bijzonder: ''Het is een eer dat je die onderscheiding krijgt. Ik ben er erg blij mee.''
Samen vierenZo'n vierhonderd sportfans zagen halverwege de middag de nieuwe 'Ridder' de Ridderzaal in Den Haag verlaten. Maandag waren er al duizenden supporters naar Amsterdam gekomen om de olympiërs een 'welkom thuis' te geven. Bijzonder, vindt Weertman. ''Superleuk om te zien dat al die mensen zijn gekomen om ons te feliciteren en om te laten zie dat ze het porachtig vinden wat we hebben gedaan. Alleen maar leuk dat ik het met iedereen kan vieren dat het zo goed is gegaan.''
Na de huldiging in de Ridderzaal stapten de medaillewinaars op de fiets en reden ze naar paleis Noordeinde. Daar was een ontmoeting met koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.