'Te heet om varkens te vervoeren', Eyes on Animals trekt aan de bel - Omroep Brabant
Video

'Te heet om varkens te vervoeren', Eyes on Animals trekt aan de bel

24 augustus 2016 om 19:41
nl
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt woensdagmiddag de vervoersomstandigheden van varkens bij slachterij Vion in Boxtel. Dierenwelzijnorganisatie Eyes on Animals heeft bij de NVWA aan de bel getrokken omdat de dieren woensdagmiddag in hete vrachtwagens buiten zouden staan. Volgens Vion zijn de omstandigheden in orde.
Profielfoto van Vorstermans Ron
Geschreven door
Vorstermans Ron

Volgens Margreet Steendijk van Eyes on Animals staan de dieren buiten in hete vrachtwagens, wachtend om naar binnen te worden gereden. “In een van die wagens hebben wij een temperatuur gemeten van tussen de 40 en 45 graden bij de varkens”, aldus Steendijk van Eyes on Animals.
Vion bestrijdt dat en stelt dat de dieren het prima maken. Volgens de slachterij worden de vrachtwagens gekoeld.
HitteprotocolDinsdag is een nieuw hitteprotocol voor veevervoer ingevoerd. Het protocol, dat overigens niet geldt voor paarden en pluimvee, moet vee dat wordt vervoerd tegen de hitte beschermen.
Volgens het hitteprotocol moeten de dieren eerder op de dag worden weggebracht, mogen er minder dieren tegelijkertijd in een vrachtwagen en moeten de dieren worden afgekoeld in de schaduw. Daarnaast zijn er extra controles voor veevervoer onderweg.
NVWA: ‘Vion wordt altijd in de gaten gehouden’De NVWA onderzoekt momenteel in Boxtel of een van die regels wordt overtreden, maar benadrukt dat ‘een grote slachterij als Vion altijd in de gaten wordt gehouden, zeker met zulke temperaturen’.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.