Minder bouwvergunningen in Brabant: 'Gemeenten kunnen werk niet aan'

25 augustus 2016 om 16:55
nl
In Brabant zijn het eerste half jaar van 2016 minder bouwvergunningen voor huizen verleend dan in de eerste twee kwartalen van 2015. Dat is vreemd want de vraag naar huizen is flink toegenomen. Bovendien zijn de bouwbedrijven positief over de toekomst. Econoom Madeline Buijs vermoedt dat er iets anders aan de hand is. Er worden zoveel vergunningen aangevraagd dat de gemeenten het werk niet meer aan kunnen.
Profielfoto van de Vries Jan
Geschreven door
de Vries Jan

In heel Nederland zijn de eerste zes maanden minder vergunningen afgegeven dan in dezelfde periode daarvoor. In het tweede kwartaal van dit jaar werden 11.373 vergunningen afgegeven; in dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog 15.343, ruim een kwart minder dus.
Het verschil in Brabant is significant. Het aantal verleende bouwvergunningen daalde in de beide gemeten periodes van 5244 naar 3254.
Bouwers zijn positiefBouwers zijn desondanks positief over hun nabije toekomst,blijkt uit de kwartaalmonitor bouw die het CBS donderdag heeft gepubliceerd. Een meerderheid van de ondernemers in deze sector verwacht dat de omzet in het komende kwartaal groeit en bijna een kwart verwacht meer personeel aan te kunnen nemen.
ABN AMRO noemt de ontwikkelingen op de woningmarkt en de grote vraag naar woningen, opvallend. De bank publiceerde maandag haar eigen halfjaarrapportage over de sector. ABN AMRO denkt dat vertraging bij gemeentes bij het afgeven van vergunningen voor nieuwe woningen en hoge grondprijzen bijgedragen zullen hebben aan de daling.
Moeite met verwerkenMadeline Buijs, sector-econoom Bouw en Onroerend Goed bij de bank, vermoedt dat het verlenen van vergunningen bij de gemeente stokt. Doordat het aantal nieuwbouwprojecten toeneemt, hebben gemeenten steeds meer aanvragen te verwerken. Die groei was vorig jaar ook al te zien, maar toen was de ontwikkeling nog nieuw en kon de gemeente het nog aan. Nu de aanvragen zich opstapelen, heeft de gemeente meer moeite die te verwerken, is haar theorie.
[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/57beeab84a9c9]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.