Lozing van onbekende stof was mogelijk oorzaak van massale vissterfte in Aa

25 augustus 2016 om 20:10
nl
De duizenden vissen in de Aa bij Asten en Helmond zijn mogelijk om het leven gekomen door een onbekende stof die het zuurstofgehalte in het water heeft verhoogd. Volgens het waterschap Aa en Maas kan die stof in het water zijn gekomen door een dumping van afval in het riool bij Asten. Een andere optie is dat de vissen zijn gestorven door de stof ammonium, dat bij een kippenbedrijf in Asten in het water is gespoeld.
Profielfoto van van der Meer Tom
Geschreven door
van der Meer Tom

Experts van het waterschap staan voor een raadsel als het gaat om het verhoogde zuurstofgehalte. De apparatuur in het water heeft geen bijzondere stoffen gemeten, maar omdat het zuurstofgehalte tijdens het zuiveren van het water is gestegen, vermoeden deskundigen dat er een nieuwe of zeldzame stof is gedumpt. Normaal wordt gemeten op stoffen als fosfaat en nitriet, maar die stoffen zijn niet gevonden.  
"Het is heel raar. We hebben nog nooit gehad dat het zuurstofgehalte steeg tijdens het zuiveren", zegt woordvoerder Saskia Meijs van Aa en Maas. Twee experts hebben naar het water gekeken. Onderzocht wordt of het om een chemische stof gaat die is gebruikt bij het fabriceren van drugs.
Van een erf gespoeldNaast deze onbekende stof kan ook een verhoogde concentratie ammonium dodelijk zijn geweest voor de vissen. Dat ammonium is waarschijnlijk per ongeluk in het water terechtgekomen. Door de regen is de stof van een bedrijfserf gespoeld, in een zijtak van de Aa bij Asten.
ZIE OOK: Duizenden dode vissen in de Aa bij Asten, oorzaak onduidelijk
Bij het bedrijf waar het ammonium op het erf lag, zijn maatregelen genomen. Zo is er een sloot afgedamd en is de regenafvoer gerepareerd. Er is schoon water in de Aa gepompt, waardoor de hoge concentraties van de stoffen inmiddels zijn afgenomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.