Honderdduizend vissen dood door fout bij mestbedrijf Eraspo

26 augustus 2016 om 08:39
nl
Een lek in een luchtwasser bij mestbedrijf Eraspo in Asten was de oorzaak van het sterk vervuilde water in de Aa. Het stikstofgehalte in de rivier werd zo hoog, dat meer dan 100.000 vissen en andere waterdieren zijn overleden. De eigenaar van het familiebedrijf Eraspo is zwaar aangeslagen door de fout, zegt een woordvoerder. "Ze hebben alles gedaan om erger te voorkomen."
Profielfoto van van der Meer Tom
Geschreven door
van der Meer Tom

Na metingen in het gebied rond Asten ontdekte het waterschap Aa en Maas dat er een sterk verhoogde concentratie ammonium in het water zat. Dat, mogelijk in combinatie met een nog onbekende andere stof, kan de oorzaak zijn van de massale vissterfte.
Stikstofdampen in het waterHet bedrijf Eraspo verwerkt en droogt mest, waar compost van gemaakt wordt. De dampen die van de mest af komen, worden opgevangen in een luchtwasser. Daarin wordt de damp gecondenseerd, waarna het normaal gesproken afgevoerd wordt.
Maar door nog onbekende oorzaak is de vuile vloeistof uit de luchtwasser op het erf gelekt, waarna het in het kleine slootje achter het bedrijf terecht is gekomen. Van daaruit is het naar de Aa gespoeld, waar duizenden vissen stierven door zuurstofgebrek.  
De sloot bij het bedrijf is over een lengte van 1200 meter afgesloten met zakken. Vrijdag wordt het water eruit gepompt en afgevoerd. De sloten buiten die 1200 meter worden aangevuld met schoon water, waardoor de concentratie stikstof daalt.
AangeslagenDe eigenaar heeft na het ontdekken van het lek meteen maatregelen genomen. Het apparaat lekt nu niet meer. Er wordt nu gekeken hoe het lek precies heeft kunnen ontstaan en hoe het voortaan voorkomen kan worden.
Makkelijk schoon te makenVolgens het waterschap Aa en Maas komt het een paar keer per jaar voor dat ergens een grote hoeveelheid stikstof wordt geloosd. Het is dan ook goed schoon te maken. Maar het is onvermijdelijk dat naast 100.000 vissen ook veel andere dieren in het water slachtoffer zijn geworden, zegt dijkgraaf Lambert Verheijen. "Beesten als watervlooien en kikkers zullen ook zijn gestorven."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.