Video

Iraakse voetbalprof en vluchteling Mostafa Shaker kan weer spelen bij SV Brandevoort

25 augustus 2016 om 23:35
nl
Mostafa Shaker speelde ooit in de tweede divisie in Irak. Bij FC Mosul, een club die op het punt stond om te promoveren naar het hoogste niveau. Mostafa was een voetbalheld. Totdat IS Mosul binnenviel. En Mostafa op de vlucht sloeg. Donderdagavond stond hij weer voor het eerst in voetbalshirt bij SV Brandevoort uit Helmond, een vijfde klasser.
Profielfoto van van der Plas Alice
Geschreven door
van der Plas Alice

"Het was een afschuwelijke reis," zegt Mostafa over zijn vlucht naar Nederland. "We gingen via Syrië en Turkije, het is iets dat je nooit mee wilt maken." Inmiddels is de oud-profvoetballer statushouder in Helmond.
Nieuw land, nieuwe voetbalschoenenMostafa lijkt nog wat onwennig als hij op de kantine afloopt van SV Brandevoort. Maar daar wordt hij hartelijk ontvangen. De sponsor van de club heeft schoenen voor hem geregeld en een tenue. "Hij is hier van harte welkom,"  zegt trainer Patrick van Hout. "We zullen zien of hij het hier naar zijn zin heeft en of hij bij de club past."
SV Brandevoort speelt in de vijfde klasse en wil kampioen worden. "Misschien dat Mostafa daarbij kan helpen," zeggen de spelers. De eerste training van de Iraakse voetballer verloopt soepel. "Ziet er goed uit, hij oogt fit," zegt trainer Patrick tevreden.  "Ik vind het helemaal super," zegt Mostafa opgetogen.
Nummer 14En dan krijgt hij ook nog een shirt met nummer 14. Eerst weet Mostafa niet wie dat nummer altijd droeg in Nederland. Maar dan vallen de woorden Johan Cruijff en FC Barcelona en gaat er een belletje rinkelen.
Ambitie heeft de jonge voetballer wel. "Ik speelde tweede divisie in Irak en ik hoop ook in Nederland weer op niveau te kunnen voetballen. Als je maar genoeg discipline hebt, dan kun je alles bereiken wat je wilt."App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.