Video

Eigenaar mestbedrijf trekt boetekleed aan na massale vissterfte: 'Ik ben er stuk van'

26 augustus 2016 om 14:48
nl
“Ik snap er niets van”, Sjef Swinkels, eigenaar van mestbedrijf Eraspo in Asten, zit er helemaal doorheen nu blijkt dat zijn bedrijf verantwoordelijk is voor de dood van honderdduizenden vissen en andere waterdieren. “Ik ben er helemaal stuk van”, vertelt hij aangeslagen.
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel

Begin deze week werden er duizenden dode vissen gevonden in de Aa bij Asten. Hoe dat kon gebeuren, was voor het Waterschap Aa en Maas compleet onduidelijk. “Dus kwam het waterschap hier kijken of er bij ons iets mis was”, vertelt Swinkels. Samen liepen ze rond om te kijken of de fout bij Eraspo lag.
“We kwamen uit bij de luchtwasser. Dat was de boosdoener”, vertelt hij. In die luchtwasser worden de dampen van de mest opgevangen en de schadelijke stoffen uitgehaald. “De luchtwasser stoot lucht uit. In de lucht zit condens en die condens komt in het oppervlaktewater”, legt hij uit.
LEES OOK: Brabant en de mestbedrijven, een jarenlange strijd
'Gigantisch geïnvesteerd'En die lucht mag dus niet verontreinigd zijn als het uit de luchtwasser komt. “Maar op de een of andere manier is dat toch meegekomen. Ik snap er niets van”, zegt Swinkels. Er werd een lek gewonden in de luchtwasser. “We hebben gigantisch geïnvesteerd in goede materialen en dan gaat het toch nog fout”, verzucht hij verslagen.
Meteen nadat duidelijk werd dat de luchtwasser de oorzaak van de massale vissterfte was, nam het bedrijf maatregelen. “Nu zijn ze bezig om alle sloten leeg te pompen. Zo hopen we verdere verspreiding te voorkomen.”
Toch nog levende kikkers“Het zijn verschrikkelijk vervelende dagen. Dit is voor geen enkel bedrijf acceptabel”, zegt hij. Toch is er een heel klein lichtpuntje voor hem en zijn bedrijf: "We hebben net te horen gekregen dat er tijdens het leegzuigen van de sloten toch nog levende kikkers zijn gevonden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.