Video

Probefix: revolutionair apparaat om spierblessures te voorkomen

28 augustus 2016 om 14:00
nl
Voor sporters is het belangrijk om fit te zijn en te weten of ze fit zijn. Het Eindhovense bedrijf Usono heeft een apparaat ontwikkeld waarmee je echo's van spieren kunt maken tijdens bewegingen. Een wereldprimeur. Van deze Probefix wordt veel verwacht, ook in ziekenhuizen.
Profielfoto van Meeuwsen Fred
Geschreven door
Meeuwsen Fred

Het is een houder die bestaande echo-apparaten voor een lange tijd op één plek kan fixeren, bijvoorbeeld aan het bovenbeen: de Probefix. Het is bedacht en ontwikkeld door oud-studenten van de TU Eindhoven. Intussen hebben ze een bedrijf opgezet: Usono. De Probefix is revolutionair, zegt Victor Donker van het jonge bedrijf. "Je kunt nu dynamische en langdurige echo's maken van een spier, dat kon tot nu toe niet."
FitheidDe Probefix is interessant voor ziekenhuizen en de sportwereld. "Je kunt nu langer en nauwkeurig naar het hart kijken en je kunt nu voor langere tijd een spier in beweging bekijken met echografie. Je kunt hierdoor de fitheid van een spier of een speler analyseren.Zo kun je goed onderzoeken of bijvoorbeeld een speler wel of niet op het veld kan verschijnen. Hiermee kun je blessures voorkomen, maar ook zien hoe het met de blessure gaat."
"Ideaal", zegt Jelle Galema speler bij hockeyhoofdklasser Oranje-Rood uit Eindhoven. "Wij trainen zo'n acht keer in de week en het is dan heel fijn als je kunt zien hoe je ervoor staat, wat de spieren doen onder inspanning. Dat kan tot betere inzichten leiden. Ik was een tijdje terug geblesseerd en konden er moeilijk een vinger opleggen. Met dit apparaat zouden we eerder achterhaald hebben wat er aan de hand was. Ik zie er zeker toekomst in." [soundcloud:https://soundcloud.com/omroepbrabant/sporters-blij-met-mobiel-echomp3]Sportfysiotherapeut Frank Hagenaars is ook enthousiast. "Je kunt hiermee spieren en blessures goed monitoren, in beweging, onder belasting. Fantastisch. Nu kan goed bepaald worden wanneer een sporter voluit kan gaan."
PSVHet idee voor de Probefix ontstond tijdens het afstudeeronderzoek van Benjamin Tchang, mede-oprichter van Usono. Het jonge bedrijf is inmiddels vol vertrouwen over de toekomst. Voor het Brabantse product is er interesse van ziekenhuizen en uit de sportwereld, waaronder enkele voetbalclubs als Excelsior, Feyenoord en PSV. Maar ook vanuit het buitenland is er belangstelling. Donker: "Het is een simpele, kleine toevoeging met waarschijnlijk een grote impact op de gezondheidszorg en de sportwereld."  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.