Urinecontrole alleen nog als jongere daar toestemming voor geeft

26 augustus 2016 om 17:05
nl
Het Bijzonder Jeugdwerk Deurne zal jongeren die zonder tussenkomst van de rechter zijn opgenomen, niet meer de urine controleren zonder hun toestemming. Dat zegt de Inspectie Jeugdzorg. Verder gaat BJD goed om met jongeren die vrijwillig zijn opgenomen, aldus de Inspectie.
Profielfoto van de Vries Jan
Geschreven door
de Vries Jan

Enige tijd geleden schreef NRC Handelsblad dat de vrijheid van tientallen kinderen in de jeugdzorg ten onrechte werd beperkt. De krant baseerde zich op een rapport van de Inspectie Jeugdzorg. Zes instellingen lagen onder vuur, waaronder BJD, hoewel het verwijt aan die instelling gering was.
BJD controleert de urine van jongeren om ze te helpen met hun drugsproblematiek. Andere instellingen in Nederland gingen verder. Zij sloten de kamers van jongeren af en ook hun telefoon werd gecontroleerd. Wettelijk mag dat  niet zonder tussenkomst van een rechter. De maatregelen druisen namelijk in tegen de grondrechten.
De Inspectie schrijft in haar rapport dat zij verwacht dat Bijzonder Jeugdwerk Deurne de urinecontrole alleen toepast met instemming van de jongere, ook als er sprake is van een noodsituatie. BJD heeft al een verbeterplan gemaakt en werkt nu volgens de regels.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.