Honderd kinderskeletten worden onderzocht op sporen van stress

26 augustus 2016 om 21:11
nl
Hoeveel stress hadden Eindhovense kinderen in de Middeleeuwen? Onderzoekers van de Universiteit Leiden zijn dit aan het bestuderen. Ze hebben eerder deze maand bijna honderd skeletten van kinderen, die zes jaar geleden onder en bij de Catharinakerk in Eindhoven zijn gevonden, naar Leiden laten komen.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De stress kan een gevolg zijn van hongersnood of ziekte en zou aan de groeven in tanden af te lezen zijn.
Verhuisd van Eindhoven naar LeidenDe skeletten lagen in dozen in het depot van het Erfgoedhuis van het Archeologisch Centrum Eindhoven. Ze zijn met een bus naar Leiden gebracht.
De meisjes en jongens van wie de beenderen zijn teruggevonden, leefden in de periode van 1500 tot 1850. De restanten zullen enkele maanden in Leiden blijven en via röntgenstralen worden doorgelicht.
De onderzoekers in deze universiteitsstad gaan op eenzelfde manier te werk als medewerkers van de universiteit in de Engelse stad Cambridge. Daar is als eerste ontdekt dat aan de hand van ribbeltjes in tanden groei- of andere stoornissen kunnen worden vastgesteld.
Al tien jaar bezig met onderzoekMedewerkers van de universiteit Leiden zijn overigens al sinds maart 2006 bezig met het DNA-onderzoek van de vele skeletdelen die in of in de buurt van de Catharinakerk in Eindhoven zijn gevonden. In een speciaal laboratorium wordt al het erfelijk materiaal onderzocht.
De uitkomsten kunnen een antwoord geven op de vraag waarom sommige mensen die besmet zijn met het hiv-virus geen aids krijgen en anderen wel. De opgravingen trokken toentertijd veel belangstelling uit binnen- en buitenland.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.