SP wil onderzoek naar lekkage waardoor 100.000 vissen overleden

27 augustus 2016 om 15:15
nl
De provinciale SP-fractie wil dat er onderzoek wordt gedaan naar het lek in een luchtwasser bij mestverwerkingsbedrijf Eraspo in Asten. Vanwege het lek stierven de afgelopen dagen 100.000 vissen in de Aa.
Profielfoto van Bekker Peter de
Geschreven door
Bekker Peter de

De SP benadrukt dat het van belang is dat duidelijk wordt hoe het lek kon ontstaan. "Het kan gaan om menselijke fouten, maar ook om fouten in de luchtwasser zelf of nog andere oorzaken."
'Gigantisch geïnvesteerd'In een luchtwasser worden de dampen van de mest opgevangen en de schadelijke stoffen eruit gehaald. In de lucht die de luchtwasser uitstoot, zit condens en die condens komt in het oppervlaktewater. Die lucht mag dus niet verontreinigd zijn als het uit de luchtwasser komt.
“Maar op de een of andere manier is dat toch meegekomen. Ik snap er niets van”, vertelde Sjef Swinkels van Eraspo vrijdag aan Omroep Brabant. “We hebben gigantisch geïnvesteerd in goede materialen en dan gaat het toch nog fout.”
Stappen gezetDe SP-fractie wil van het college van Gedeputeerde Staten weten welke rol de provincie speelt in de afwikkeling van het onderzoek naar de lekkage en of er stappen worden gezet om er voor te zorgen dat dit soort lekken niet meer kunnen voorkomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.