Video

Woede over inbeslagname vlees voor minima: NVWA vreest risico volksgezondheid

28 augustus 2016 om 11:03
nl
Bij de Stichting Boodschappenbank is zaterdagochtend zeven- tot negenhonderd kilo vlees in beslag genomen. Het vlees zou worden bezorgd bij minderbedeelden. De NVWA spreekt van een groot risico voor de volksgezondheid vanwege het warme weer. Volgens de stichting is er niets mis met het vlees, daarom probeerden vrijwilligers zaterdag met man en macht alsnog vlees te bezorgen.
Profielfoto van van der Linden Sid
Geschreven door
van der Linden Sid

Joop Lamers wist niet wat hij meemaakte. De voorzitter van de stichting had net vlees opgehaald bij een leverancier in Haaren toen hij rond halftien werd klemgereden door de NVWA en de politie. "Dertig man stonden er ineens. Ik dacht dat ik aangehouden werd, maar het bleek een controle te zijn. Ze hadden ergens gehoord dat het vlees verrot zou zijn."
Dat is volgens Lamers grote onzin: "De leverancier van het vlees staat zelf ook op de markt in Helmond met hetzelfde vlees. Daar was vandaag ook een controle en daar was het allemaal goed."
Ongekoeld vervoerdDe NVWA ziet dat anders. De Stichting Boodschappenbank verkoopt vlees via een besloten groep op Facebook. Mensen kunnen daar voor een lagere prijs dan in de supermarkt vlees bestellen. "Bij de levering werd het vlees ongekoeld vervoerd. Bovendien voldeed het vlees niet aan de etiketteringseisen en was onduidelijk wat de houdbaarheid was", schrijft de NVWA in een verklaring.
"Het risico voor de volksgezondheid werd alleen maar groter door het recente warme weer. Daarom is er ingegrepen." Bij de Stichting Boodschappenbank werden naast het vlees ook laptops en mobiele telefoons in beslag genomen.
"Ik weet honderd procent zeker dat het vlees goed is", reageert Lamers op de aantijgingen van de NVWA. De voorzitter heeft zelf aangifte gedaan tegen de politie, die volgens hem de temperatuur van het vlees verkeerd zou hebben gemeten. "De thermometer lag op het dashboard en stond op zeventien graden. Zonder te resetten ging die het vlees in, dat klopt niet."
Alsnog bezorgenLamers en zijn vrijwilligers probeerden zaterdag samen met de leverancier alsnog vlees te verpakken en te bezorgen. "We hebben nu vlees dat de leverancier nog over had. Wij bezorgen in Brabant, Noord-Limburg en Gelderland. Maar voor Noord-Limburg en Gelderland is niet meer genoeg."
Over stoppen peinst Lamers niet: "Ik stop nooit, ik ga sowieso door. Al is het maar voor de gezinnen."
De honderden kilo's die werden meegenomen door de NVWA worden nog onderzocht. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket. Het onderzoek richt zich onder meer op de vraag wat de herkomst is van het vlees dat werd verkocht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.