Video

Wereldtitel lonkt voor Jeffrey Herlings, ook succes voor Brian Bogers en Glenn Coldenhoff

28 augustus 2016 om 19:03 • Aangepast 21 november 2020 om 08:02
nl
Het werd niet de show die we van hem gewend zijn, maar uiteindelijk won motorcrosser Jeffrey Herlings betrekkelijk eenvoudig de GP van Nederland. Daarmee lonkt zijn derde wereldtitel in de MX2-klasse, die volgende week na de Grand Prix in het Amerikaanse Charlotte al een feit kan zijn.
Profielfoto van van Kalmthout Jesse
Geschreven door
van Kalmthout Jesse
Wachten op privacy instellingen...

Herlings was dit seizoen als vanouds oppermachtig, maar lag ook weer ouderwets in de kreukels. Door een gebroken sleutelbeen zat hij vijf weken niet op de motor, pas nu het seizoen op het eind begint te lopen keerde Herlings weer terug in wedstrijdverband.
Dat ging op het circuit in Assen niet direct van harte. In de kwalificatie hield zijn motor ermee op, dus stond de Elsendorper bij de start voor het slechtst denkbare hekje. En tot overmaat van ramp ging hij in de eerste manche ook nog een paar keer onderuit.
'Allemaal brandhout'"Ja, effekes wennen was dat", zegt hij met zijn kenmerkende Brabantse tongval over de manche die hij toch nog als tweede afsloot. "Drie keer op mijn snufferd. Het was allemaal brandhout. Als ik eraan terugdenk, denk ik: jongen, wa bende toch aan het doen. Maar goed, we hebben het afgemaakt."
Want in de tweede race bleek hij na een goede start oppermachtig. Al moest 'The Bullet' nog wel afrekenen met de pas 15-jarige Spanjaard Jorge Prado. De twee, nota bene teamgenoten, lagen een poos met elkaar in de clinch en Herlings liet met woord en gebaar merken dat hij geen zin had in een duel. Eenmaal aan de meet kon de tweevoudig wereldkampioen er al om lachen.  
"Oh, ik irriteerde me kapot. Het is een schat van een jongen, maar ik ben degene die hier voor het kampioenschap aan het rijden is. Luister, als Jeffrey achter je komt, dan ga je effekes aan de kant. Dat hadden we ook zo afgesproken. Maar ja, toen ik vijftien was deed ik precies hetzelfde. Ik snap hem honderd procent."

Wachten op privacy instellingen...

Derde wereldtitelZo werd Herlings een keer tweede en won hij een manche. "Kan beter, maar ook slechter. Ik win de Grand Prix en vergroot mijn voorsprong." Hij koesterde na afloop vooral de voorsprong van 76 punten in de strijd om het wereldkampioenschap. De Zwitser Seewer vergaarde in Assen maar veertien punten en zag het gat naar de koploper bijna onoverbrugbaar worden. "Volgend weekend maak ik het hopelijk af", was de laatste oneliner van Herlings, gevolgd door een grote glimlach.
Het circus trekt nu de oceaan over en strijkt neer in het Amerikaanse Charlotte, waar Herlings zich op 21-jarige leeftijd al voor de derde keer kan kronen tot wereldkampioen.
Brian BogersBrian Bogers maakte het Brabantse feest in Assen compleet door achter Herlings tweede te worden. De Eindhovenaar eindigde beide manches als derde. "Mijn tweede podium dit jaar, maar deze is heel speciaal. Het was hard werken. Maar godnondeju, dit is geweldig."
Glenn ColdenhoffOok in de MX1-klasse was er Brabants succes; daar reed Glenn Coldenhoff naar de derde plek in de eindrangschikking. “Heel mooi. Ik kwam over de finish en iedereen ging uit z’n plaat. Heel speciaal.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.