‘Dan had u de kleine lettertjes moeten lezen’, Linda met couveusebaby Ilsa vast in Frans ziekenhuis

28 augustus 2016 om 22:32
nl
Ongeveer dertig weken zwanger en nog even op vakantie om daarna uitgerust toe te leven naar de bevalling van hun vijfde kind. Met die gedachte vertrokken Angelo en Linda Bod vorige week naar Frankrijk. Hoe anders zou het blijken te gaan.
Profielfoto van Verschuren Corné
Geschreven door
Verschuren Corné

Dinsdag, tijdens een bezoek aan Dijon, slaat op een parkeerplaats het noodlot toe. "Mijn vliezen braken en de weeën begonnen", vertelt de 42-jarige Linda. "Met een ambulance ben ik naar het ziekenhuis in Dijon gebracht. Daar is mijn dochtertje Ilsa geboren." Hun jongste spruit is tien weken te vroeg geboren, weegt 1570 gram en belandt in een couveuse. "En daar zal ze nog even moeten blijven."
Het stel woont sinds kort in een voorstad van Berlijn in omdat Angelo daar werk heeft gevonden. Linda komt oorspronkelijk uit Sprang-Capelle en Angelo uit Maarheeze. "Volgende week beginnen voor onze andere kinderen de school weer en Angelo moet gaan werken. Dus het liefst gaan we met z’n allen zo snel mogelijk terug naar Duitsland. We hebben daar nog geen bekenden die ons kunnen helpen bij de opvang van onze kinderen."
Vervoer Maar daar stak de Duitse zorgverzekering een stokje voor: de medische kosten voor moeder en kind zijn verzekerd, maar de kosten voor het vervoer naar huis niet. "Dan hadden we de kleine lettertjes maar moeten lezen", vertelt Linda.
Het huilen staat haar nader dan het lachen. "Een vlucht met couveuse en onder begeleiding van een arts kost 20.000 euro. Als Ilsa sterk genoeg is kunnen we met een ambulance, maar dat kost ook al gauw 6000 euro. Dat geld hebben we niet." En dan heb ik het nog niet over de extra hotelkosten omdat ik hier bij Ilsa wil en moet blijven.”
Wat volgt zijn telefoontjes, mailtjes en smeekbedes aan het adres van de zorgverzekeraar. maar die geeft geen krimp en verwijst opnieuw naar de kleine letters. Familie en vrienden grijpen in en beginnen een crowdfundingsactie: ‘Breng Ilsa thuis’. Zondagmiddag rond vijf uur was er al 460 euro ingezameld.  
Linda: "Ik zit hier in een wildvreemd land, ben de taal niet machtig en mis de steun na een behoorlijk traumatische bevalling. Ik wil samen met Ilsa dolgraag naar huis."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.