SP zet Lilian Marijnissen op drie voor Kamerverkiezingen, dochter treedt in voetsporen vader Jan

29 augustus 2016 om 08:08
nl
Lilian Marijnissen treedt in de voetsporen van haar vader Jan. De 31-jarige dochter van de ex-partijleider staat op de derde plaats van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van de Socialistische Partij.
Profielfoto van Bekker Peter de
Geschreven door
Bekker Peter de

Marijnissen zat eerder voor de SP in de gemeenteraad van Oss en ze werkte tot voor kort bij vakbond FNV. Marijnissen is de hoogste nieuwe naam op de lijst. Die wordt aangevoerd door Emile Roemer uit Boxmeer en op twee staat Renske Leijten.
'Moet nog veel leren'"De verwachtingen zullen hooggespannen zijn", weet Marijnissen. "Ik heb nu acht jaar bij vakbond FNV gewerkt. Daar heb ik heel veel geleerd, veel met mensen gesproken en ervaring opgedaan. Maar in Den Haag is het dadelijk wel allemaal nieuw voor mij. Ik moet nog veel leren."
Haar vader heeft geen rol gespeeld bij haar besluit voor een plaats in de Kamer te gaan. "Hij heeft zich terughoudend opgesteld en zei me dat het mijn eigen beslissing moest zijn. Maar hij vindt het wel hartstikke leuk."
Zorg en sociale zekerheidVan Marijnissen wordt veel verwacht in Den Haag. Sommige mensen zien haar als toekomstig partijleider, als mogelijk opvolger van Roemer. Maar dat gaat 'de dochter van' wat al te snel. "Ik zal me moeten bewijzen."
Waarmee ze zich in Den Haag wil bezighouden? "Daar is nog niet over gesproken. Veel mensen kennen me van de zorg en sociale zekerheid. Dat zijn onderwerpen die echt bij de vakbond passen en waar ik ervaring mee heb. Op die terreinen voel ik me zeker senang, maar ik ga me richten op gebieden waar de partij me nodig heeft."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.