Video

2000 kilo koraal, ivoor en huiden van beschermde dieren gevonden in Berghem

29 augustus 2016 om 19:02
nl
In een bedrijfspand en vijf loodsen in Berghem, heeft de politie een gigantische hoeveelheid materiaal van beschermde en met uitsterven bedreigde dier- en plantsensoorten aangetroffen. De politie spreekt van een recordvangst. Het gaat onder meer om tweeduizend kilo koraal en huiden en botten van dieren als slangen, varanen, schildpadden en apen. Ook vond de politie een halfmiljoen euro en goud in een kluis op het bedrijventerrein.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

De financiële waarde is enorm, maar ook de schade aan het milieu is ongekend. De invallen werden gedaan door medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) onder leiding van het openbaar ministerie. Er is nog niemand aangehouden.
WitwassenAlle huiden, ivoor, botten en beelden lagen uitgestald in een soort showroom en opgeslagen in zakken, dozen en kratten in stellingkasten. Het geld en goud is in beslag genomen op verdenking van witwassen. Het bedrijf en haar 53-jarige eigenaar worden verantwoordelijk gehouden voor deze zaken.
De politie zegt ontzet te zijn door de aard en omvang van de vondst. "Alleen al het koraal: koraalriffen zijn de regenwouden van de oceanen en worden ernstig bedreigd. Vergunningen voor koraal worden niet of nauwelijks afgegeven, daarom zie je het ook nergens te koop. Bij deze doorzoeking troffen we een compleet koraalrif aan."
De Rotterdamse havenDe politie kwam het bedrijf op het spoor nadat de douane in de Rotterdamse haven tijdens een reguliere controle stuitte op een container uit China. In die container vonden ze naast 400 stuks namaakartikelen ook vijftien dozen met daarin maar liefst 345 kilo koraal.
Vanwege de enorme hoeveelheid duurde het dagen voordat alle illegale spullen waren afgevoerd. Al het in beslag genomen materiaal is vervoerd naar een opslagplaats van de douane. Naast al het materiaal van beschermde soorten zijn ook ongeveer 2000 namaakmerkartikelen aangetroffen en in beslag genomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.