Hier wil je oud worden! Staatssecretaris Van Rijn opent verpleeghuis van de toekomst in Tilburg - Omroep Brabant
Video

Hier wil je oud worden! Staatssecretaris Van Rijn opent verpleeghuis van de toekomst in Tilburg

29 augustus 2016 om 18:28 • Aangepast 21 november 2020 om 08:01
nl
Wachten op privacy instellingen...
Als je de De Leyhoeve in Tilburg in loopt, heb je eerder het idee dat je in een Van der Valk hotel bent, dan in een verpleeghuis. Het 'luxe hightech zorgcentrum' is maandagmiddag geopend door staatssecretaris Martin van Rijn. Het biedt volgens Van Rijn 'een glimp van de toekomst'.
Profielfoto van van den Oetelaar Tom
Geschreven door
van den Oetelaar Tom

Bij binnenkomst valt op dat het De Leyhoeve meer de uitstraling van een huiskamer en veel minder van een ziekenhuis heeft.
De Leyhoeve bestaat uit 200 gewone appartementen en 85 zogeheten 'zorgsuites'. Die zijn bedoeld voor ouderen die zelfstandig willen wonen, maar wel extra zorg nodig hebben door een handicap of ziekte.
Samen oud wordenEchtparen kunnen hier samen oud worden. Vaak zie je dat bijvoorbeeld dementie koppels uit elkaar haalt, maar door de extra zorg en monitoring die De Leyhoeve biedt is dat niet altijd nodig.
Die extra monitoring bestaat bijvoorbeeld uit sensoren die in de appartementen verwerkt zijn. Bewoners kunnen een horloge dragen dat in de gaten houdt hoe het met ze gaat. Als een bewoner valt of gaat dwalen, dan geeft het horloge een signaal door aan de sensoren. Vervolgens gaat er een alarm af bij de medewerkers, zodat ze kunnen reageren.

Wachten op privacy instellingen...

Verandering hoognodigStaatssecretaris Van Rijn benadrukte in zijn openingsspeech dat verandering hoognodig is. "Het aantal 80-plussers in Nederland is sinds 1980 meer dan verdubbeld. Het aantal mensen ouder dan 75 wordt de komende jaren drie keer zo groot. Dan zou je verwachten dat de capaciteit van verzorg- en verpleeghuizen explosief is gestegen. Maar dat is niet het geval. Want steeds meer ouderen willen zelfstandig blijven wonen."
Ingewikkelde zorgVan Rijn: "Van het aantal vrije plekken in verzorgingshuizen is nog maar eenderde over. En er zijn meer dan twee keer zo veel ouderen. Maar tegelijkertijd zijn er steeds meer verpleeghuizen bij gekomen." De bewoners van verpleeghuizen hebben veel zwaardere, meer ingewikkelde zorg nodig. Het pand en het personeel is vaak hetzelfde gebleven.
De staatssecretaris ging ook in op het feit dat veel tehuizen al erg oud zijn: "Tweederde van alle verpleeghuizen is van vóór 1985. Bieden we met die oude panden het antwoord op de zorgvraag van vandaag?" De vraag stellen is hem beantwoorden.
'Aangenaam oud worden'Tilburg heeft vanaf nu een gloednieuw verpleeghuis. En daar pronkt het Ministerie van Volksgezondheid maandagmiddag mee. 'Samen aangenaam oud worden' staat achterop de uitnodiging.
WachtlijstDe formule lijkt nu al een succes. Veel steden in Nederland hebben interesse in het concept. Breda, Den Bosch en Eindhoven willen ook wel zoiets. Voor Den Bosch en Breda zijn wachtlijsten gestart voor mensen die interesse hebben. Minimumleeftijd is 55 jaar.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.