Grote drukte bij stichting na inbeslagname honderden kilo's vlees: 'Eén groot gekkenhuis'

29 augustus 2016 om 13:45
nl
Het loopt storm bij de Stichting Boodschappenbank, waar zaterdagochtend zeven- tot negenhonderd kilo vlees voor minderbedeelden in beslag is genomen in Haaren. De bestellingen zijn na alle ophef in erg korte tijd verdubbeld, stelt Joop Lamers, voorzitter van de stichting.
Profielfoto van Vorstermans Ron
Geschreven door
Vorstermans Ron

“Het is een groot gekkenhuis, ik heb dit nog nooit meegemaakt”, vertelt Lamers. Zaterdag werd hij klemgereden door Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Het vlees dat hij vervoerde vormde volgens de NVWA een groot risico voor de volksgezondheid, zeker vanwege het warme weer.
Onzin en onbegrijpelijk, vindt Lamers. De voorzitter zegt dat het in beslag genomen vlees diezelfde dag nog op de markt is verkocht en dat de vervoerstemperatuur geheel in orde was.
Meer en grote bestellingenLamers gaat daarom door waar hij mee bezig was: vlees verkopen via een besloten groep op Facebook voor een lagere prijs dan in de supermarkt. Daarmee heeft hij het nu drukker dan ooit.
Op zondagavond acht uur plaatste de voorzitter een berichtje op Facebook met het aanbod voor die week, een uur later dan gebruikelijk. “Al gauw hadden we honderd bestellingen binnen. Normaal zouden dat er ongeveer 45 zijn op een zondagavond.”
De mensen doen ook nog eens grotere bestellingen. Volgens Lamers zijn veel minderbedeelde mensen bang dat ze binnenkort geen vlees meer bij hem kunnen krijgen, dus kopen ze er nu extra veel van.
WoedendSinds de inbeslagname heeft hij niets meer van de NVWA vernomen. Hij is woedend, net als de leverancier van het vlees. Samen stappen ze naar de rechter. Maandag overlegt Lamers met zijn advocaat over het plan van aanpak.
“Ik twijfel er niet aan naar de rechter te gaan. Toen ik zag hoe de keuringsdienst stapels hoge kratten met vlees wegreden uit de vrachtwagen, schoten de tranen in mijn ogen”, zegt Lamers. Aan stoppen denkt hij in elk geval niet. “Al moet ik het vlees vanuit België gaan halen, ik blijf gewoon leveren.”
De honderden kilo's die werden meegenomen door de NVWA worden nog onderzocht. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket. Het onderzoek richt zich onder meer op de vraag wat de herkomst is van het vlees dat werd verkocht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.