Geheimzinnige actiegroep plaatst spandoek op kerk

29 augustus 2016 om 15:53
nl
Een spandoek op het dak van de kerk in Lithoijen een maand geleden en een kettingslot voor de ingang van het bisdom in Den Bosch zondagochtend. Het zijn enkele acties van de geheimzinnige groep 'Balian van Ibelin', die protesteert tegen de fusie van de parochie Heilige Remigius in Lithoijen. De groep heeft inmiddels acties aangekondigd in Rome.
Profielfoto van van der Plas Alice
Geschreven door
van der Plas Alice

De edelman Balian van Ibelin leefde ten tijde van de kruistochten en geldt kennelijk als inspiratie voor de geheimzinnige actiegroep, die wel actief is op Facebook.
'Vijandelijke overname'In de omgeving van Lithoijen moet een aantal parochies, waaronder Remigius, fuseren. Die fusie moet op 1 januari 2017 rond zijn. Maar in een brief aan bisschop De Korte noemt de actiegroep de fusie 'een vijandelijke overname'.
"Ter ere van onze voorouders, die een zeer gezonde financiële en vitale parochie hebben opgebouwd, rest ons niets anders om onze parochie met hand en tand te verdedigen tot het bittere eind tegen deze vijandelijke overname, waardoor ons opgebouwde vermogen en vitale geloofsgemeenschap teniet worden gedaan," zo schrijft de actiegroep in de brief.
Kapelaan met heggenschaarEen maand geleden klom de actiegroep het dak op van de kerk in Lithoijen om daar een spandoek te bevestigen. De parochie was daar niet zo blij mee. Zo dreigde de kapelaan, volgens het kerkbestuur, het dak op te klimmen met een heggenschaar om de G van Geen Fusie eraf te knippen.
Maar volgens het kerkbestuur deed hij dat uiteindelijk niet. De actiegroep heeft het spandoek zelf weer verwijderd.
'Niet goed voor parochie'Het bisdom en het kerkbestuur in Lithoijen zijn niet zo blij met de acties van Balian van Ibelin. "Het bouwt niets op, dit is niet goed voor de parochie" zegt vicaris-generaal Ron van den Hout van het bisdom. "Het zorgt voor tweespalt." Volgens hem hebben parochianen die na de fusie ook actief willen zijn binnen de kerk het gevoel 'klem te zitten'.
Van den Hout is ook tijdelijk pastoor van de parochie om de fusie in goede banen te leiden. Volgens hem is het beleid richting fusie 'uitgezet'. "Dit is onverstandig, wat als de fusie er straks gewoon is, hoe dan verder?" Ook het kerkbestuur in Lithoijen maakt zich zorgen om de toon die de actiegroep zet.
Acties in RomeBalian van Ibelin vraagt in de brief aan de bisschop begrip voor de acties. De groep kondigt in de komende maanden acties aan in Lithoijen, Den Bosch, Utrecht en zelfs Rome. Volgens de groep zullen sommige mensen de acties als 'vervelend' ervaren.
Bert van Kilsdonk van de klankbordgroep voor de fusie vindt de acties van Balian van Ibelin 'fantastisch'. En voor tweespalt zorgt de beweging niet, denkt hij. "Hoogstens over de manier waarop er actie wordt gevoerd. 95 procent van de mensen in Lithoijen wil de fusie niet. De groep is creatief, inventief en strijdlustig."
Angst voor sluiten kerkVolgens Van Kilsdonk zijn de mensen vooral bang voor het sluiten van de kerk in Lithoijen. "Bij een fusie raken we de zeggenschap kwijt, veel mensen haken dan af," zegt hij. "We zijn nu een bloeiende parochie met gezonde financiën."
Volgens Van Kilsdonk is Balin van Ibelin geen eenling. "Dit is een ondergrondse beweging, die schat ik wel zestig leden heeft."


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.