Video

'Iedereen wordt geboren als danser', gewone Eindhovenaren dansen op Best of the Fest

30 augustus 2016 om 21:38
nl
Dans uit Brabant én uit de rest van de wereld. Dat is Best of the Fest. Het festival waar het Eindhovense Parktheater gewoontegetrouw het seizoen mee begint, staat dit jaar in het teken van de dans.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Veel technisch kunnen en strak getrainde lijven dus. Maar niet alleen maar... de van oorsprong Braziliaanse danser Guilherme Miotto die veel doet met Dans Brabant is druk bezig met een voorstelling waaraan dertien bewoners van het Eindhovense stadsdeel Stratum meewerken. Twaalf vrouwen en één man... en niet één getrainde danser.
Geboren als danser"Maar iedereen wordt geboren als danser", zegt Guilherme die vaker van dit soort projecten aanpakt. Voor hem gaat dansen niet over technische perfectie maar over contact leggen met iets wat in iedereen zit. "Als je ergens over fantaseert en die fantasie je bewegingen laat beïnvloeden, ben je al begonnen met dansen", zegt hij.
Saida El Boutayibi uit Stratum heeft er veel plezier in. Ze is al maanden aan het repeteren met Miotto. Voor haar gaat het erom te spelen met bewegingen buiten het verstand om. "Het ziet er misschien een beetje spastisch uit voor anderen, voor onszelf ook in het begin, maar op een gegeven moment ontdek je wat je aan het doen bent."
Veel mooie dansHoe het uitpakt, is donderdagavond te zien in Pand P., het oude Plaza Futura aan de Leenderweg in Eindhoven; daar gaat de Stratum-voorstelling van Miotto in première. Op een festival waar nog veel meer mooie dans is te zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.