Medicijnenrobot een succes: binnen vijf minuten je pillen uit de muur

31 augustus 2016 om 16:23
nl
Op wat kleine verbeterpuntjes na zijn ze heel tevreden in Bladel. Dankzij een medicijnenrobot met meer dan 120 verschillende spoedmedicijnen kunnen bewoners van De Kempen daar terecht wanneer ze snel medicijnen nodig hebben.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

Met een druk op de knop wordt een videoverbinding gemaakt met de Centrale Dienstapotheek in Eindhoven. De medewerker controleert de patiëntgegevens en geeft vervolgens een akkoord voor de uitgifte van de spoedmedicijnen. De medicatie kan dan uit de automaat worden gehaald.
Veel positieve reactiesDe medicijnenrobot draait nu een pilotfase van een jaar. "Het eerste kwartaal is nu om", vertelt apotheker Niek van der Zanden. "Er waren wat kleine technische storingen, maar die zijn opgelost. Patiënten zijn heel erg tevreden en ook van huisartsen hebben we een aantal erg positieve reacties gehad." Patiënten wachten gemiddeld vijf tot tien minuten, wat ongeveer even lang is als in een ‘normale’ apotheek.
Van der Zanden is nu bezig met het gebruiksvriendelijker te maken van de robot. Dat zit ‘m in technische dingen. “De patiënten zijn tevreden met het systeem, maar voor de apotheker kunnen er nog een aantal zaken handiger geregeld worden. Dat zijn we nu aan het doen, zodat we de robot aan het einde van het jaar breder kunnen uitrollen.”
Het aantal gebruikers varieert. Van der Zander gokt dat er nu tussen de dertig en de veertig mensen per week gebruik van maken. Dat zou ongeveer driekwart van de mensen zijn die spoedmedicatie nodig hebben. "Daar zijn we zeer tevreden mee. We kunnen een groot deel van de behoefte dus coveren."
1400 stuks medicijnenIn één zo’n apparaat is er natuurlijk niet even veel ruimte voor verschillende soorten medicijnen zoals in een normale apotheek. “De kans dat een patiënt zijn medicijnen aantreft, ligt rond de negentig procent. We zien toch dat er bepaalde medicijnen zijn die vaak nodig zijn. Dan gaat het vaak om pijnstillers, kalmeringsmiddelen of antibiotica. Patiënten die bijvoorbeeld iets nodig hebben voor de bloeddruk hebben dat vaak niet met spoed nodig.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.