Wereldkampioen Etienne Bax over carrièrefilm: ‘Hoe moeilijker de weg, des te groter de euforie’

EINDHOVEN - Een rode loper, een limousine en veel publiek op de been. De aankomst bij bioscoop Pathé in Eindhoven van motorcrosser Etienne Bax, donderdagavond voor de première van de film 'The hard way to win', paste naadloos bij een tweevoudig wereldkampioen.

Toch was de smoking gemakshalve thuis gebleven. De zijspancrosser kwam samen met zijn broer Robbie, zijn technisch team en partners casual gekleed uit de limousine, want daar voelt de crosser uit Bergeijk zich ook eigenlijk beter in thuis.Bakkenist
Uit de limousine stapte ook Kaspars Stupelis uit Letland, de bakkenist waarmee Bax van 2012 tot en met 2015 al samenwerkte en zijn eerste wereldtitel in de wacht sleepte. Voordat de film begon, kondigde Bax een nieuwe samenwerking met de Let aan. "We weten wat we aan elkaar hebben en kunnen goed met elkaar overweg, zowel tijdens als na de wedstrijd. We zijn echte soulmates", lichtte Bax zijn keuze toe. "We hebben een klik", vult Stupelis aan.

Vier uitverkochte zalen
Liefst vier bioscoopzalen van de Pathé bioscoop in Eindhoven waren tot op de laatste plaats bezet voor de première van de documentaire ‘The hard way to win’. De carrière van motorcrosser Etienne Bax is door filmmaker Arno van den Brink fraai vastgelegd, van de eerste meters in het mulle zand tot aan zijn tweede wereldtitel.

De hoofdpersoon zelf zag de film al een eerder in een bioscoopzaal. “Het resultaat mag er zijn. Het is een mooi document over mijn carrière sinds 1994”, zei de crosser. Want: “Een titel komt met vallen en opstaan. Alle tegenslagen zoals blessures en technische mankementen zijn vastgelegd. Hoe moeilijker de weg, des te groter de euforie bij een titel.” Ook de flinke crash die Etienne in 2013 maakte wordt belicht in de docu. "Ik lag kantje boord."

Spaak lopen
In de docu is ook te zien hoe de samenwerking met zijn broer Robbie als bakkenist spaak loopt. Etienne: “Het was beter voor de onderlinge verstandhouding. Het is niet gemakkelijk om als familie samen iets te ondernemen, of het nu zakelijk is of sport. Robbie is een goede bakkenist, maar het klikte in de race niet voor honderd procent. Dan is het beter om op sportief gebied afscheid te nemen van elkaar. We willen ook met Kerstmis nog gezellig samen aan tafel zitten.” In de film zegt Robbie dat 'hij geen eerlijke kans heeft gekregen. Het materiaal was slecht in dat seizoen'.

In de documentaire spelen de ouders (Jack en Marthie) van Bax ook een prominente rol. Voor aanvang lopen ons 'spa en sma' zo trots als een pauw door de foyer. In de film zijn ze blij en enthousiast, maar van tijd tot tijd ook geëmotioneerd. Zeker als het gaat over de samenwerking op de crossmotor tussen hun zoons. Of een ongeluk op het circuit waar Robbie en Etienne allebei betrokken waren.

De documentaire is volgende week ook nog te zien, onder meer in biocopen in Arnhem en Dordrecht.