Video

Eritrese vluchteling Rtie is badmeester in Oisterwijk: 'Mijn droombaan'

1 september 2016 om 01:11
nl
'Koud is het hè?', vraagt Rtie bij 26 graden aan de zwemmers in Oisterwijk. Hij is nog niet helemaal gewend aan Nederland, maar geniet wel volop. Nu hij in de zomer vrijwillig badmeester mag zijn bij het Staalbergven, kan hij zijn geluk niet op.
Profielfoto van Houterman Karlijn
Geschreven door
Houterman Karlijn

'Wie wil er badmeester worden?' Dat was de vraag die rondging in het asielzoekerscentrum in Oisterwijk begin deze zomer. Vluchteling Rtie Zeresenay uit Eritrea twijfelde niet en zei meteen ja.
Sindsdien wandelt hij elke week rond het Staalbergven in Oisterwijk om vrijwillig een oogje in het zeil te houden. "In het asielzoekerscentrum zijn bijna geen activiteiten. Daarom is dit zo leuk om te doen. Ik ontmoet elke dag nieuwe mensen en zo leer ik ook de Nederlandse taal."
Jongen geredDat Rtie een aanwinst is voor het Oisterwijkse water, bleek vorige week wel. Hij redde een jongen die niet kon zwemmen. "Ik zag een jongen in het water springen, maar hij leek me oud genoeg om te kunnen zwemmen. Toch kwam de jongen niet boven. Toen bedacht ik me geen seconde."
"Ik sprong het water in en riep mijn collega's. Ik voel me zeker geen held, het is gewoon mijn baan nu. Mijn droombaan."
Rtie houdt niet opJammer voor Rtie, maar het buiten zwemseizoen is bijna afgelopen. "Maar ik heb al iets bedacht. Dan word ik badmeester in een overdekt zwembad."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.